- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Stoltenberg spune că circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate: ”Nu dezvălui exact modul în care vom răspunde la un atac nuclear din partea Rusiei”

13 Oct, 20:58 • Bucătaru Gabriela
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că circumstanțele în care NATO ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt extrem de îndepărtate. El a avertizat că dacă Rusia va folosi arme nucleare vor exista „consecințe grave”.
Stoltenberg spune că circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate: ”Nu dezvălui exact modul în care vom răspunde la un atac nuclear din partea Rusiei”

Jens Stoltenberg a participat joi, la Bruxelles, la o întâlnire a miniștrilor Apărării din NATO organizată la Bruxelles. Șeful Alianței Nord-Atlantice a spus că circumstanțele în care NATO ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate”. Cu toate acestea Stoltenberg a avertizat că dacă Rusia va folosi arme nucleare vor exista „consecințe grave”.

Citește și Jens Stoltenberg, poziţie fermă: NATO îşi va desfăşura exerciţiile de descurajare nucleară conform planului, pentru a nu transmite Rusiei un semnal de slăbiciune

„Ar exista consecințe grave dacă Rusia ar folosi orice fel de armă nucleară împotriva Ucrainei. Nu dezvălui exact modul în care vom răspunde, dar acest lucru va schimba fundamental natura conflictului. Folosirea armelor nucleare înseamnă că a fost depășită o linie foarte importantă”, a spus Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a reafirmat faptul că pentru Alianța pe care el o conduce, scopul fundamental al descurajării utilizării armelor nucleare este acela de menținere a păcii și de prevenire a constrângerii împotriva aliaților săi.

„Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate”, a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a dat asigurări că alianța monitorizează în permanență forțele nucleare ale Rusiei.

Totodată, Stoltenberg a anunțat că NATO îi va furniza Ucrainei sisteme de bruiaj pentru drone, care „vor face inutile dronele rusești și iraniene”.

„Este important sa intensificăm cooperarea NATO-UE”, a mai spus șeful Alianței Nord-Atlantice.

Marți, liderul alianței a anunțat că NATO plănuiește să organizeze exerciții de descurajare nucleară, săptămâna viitoare, asta pentru a calma tensiunile din regiunea europeană.

Acest exercițiu al NATO este unul de rutină pe care îl desfășpară anual și are ca scop descurajarea nucleară. În acest moment, anularea acestora ar trimite un semnal greșit Moscovei, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Citește și VIDEO. NATO declară indirect război Rusiei! Stoltenberg: „Ucraina are dreptul să recupereze cu forța aceste teritorii acum ocupate și noi o vom sprijini”