- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Superyachtul unui apropiat al lui Putin va fi scos la vânzare. Banii vor merge spre puşculiţa lui Zelenski

02 Dec, 20:09 • Dobran Viorel
Superyachtul oligarhului Medvedciuk va scos la licitaţie, banii urmând să ajute ţara afectată de război, fiind vorba despre prima vânzare de acest gen în numele poporului ucrainean.

Superyachtul  în valoare de 200 de milioane de dolari deținut de Viktor Medvedchuk, un oligarh și prieten al lui Vladimir Putin, care este sancționat, urmează să fie vândut la licitație după confiscarea sa în Croația la începutul acestui an, scrie The Guardian.

Guvernul ucrainean a declarat că o instanță croată a hotărât ca iahtul Royal Romance al lui Medvedchuk ar trebui transferat Agenției Ucrainene de Recuperare și Administrare a Activelor, care a declarat că ”va păstra valoarea economică prin vânzarea lui la licitație”.

Terayachtul „Pangeos” în formă de țestoasă va putea găzdui 60.000 de persoane! Arabia Saudită va investi 8 miliarde de dolari pentru orașul plutitor

Ar fi prima vânzare de acest fel în numele poporului Ucrainei, de când guvernele occidentale au impus restricții asupra bunurilor a sute de oligarhi după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Potrivit sursei citate, Medvedchuk, 68 de ani, un politician ucrainean pro-Kremlin, a fost arestat în Ucraina în aprilie și predat Rusiei în cadrul unui schimb de prizonieri în septembrie. El este adesea numit ”prințul întunecat” al politicii ucrainene.

 


Agenția Ucrainenă de Recuperare și Administrare a Activelor, o ramură specială a Guvernului ucrainean însărcinată cu ”găsirea, urmărirea și gestionarea activelor derivate din corupție”, a declarat că agenții săi au mers în Croația și ”au inspectat iahtul confiscat care aparținea membrilor familiei unui deputat al poporului și unul dintre liderii unei forțe politice interzise în Ucraina”.

Poliţia croată a percheziţionat iahtul luna trecută în numele FBI, potrivit ziarului croat Jutarnji list. Aceasta a raportat că o instanță din Split a admis o cerere de mandat de percheziție din partea departamentului de justiție al SUA, pe 15 noiembrie și a confirmat că percheziția a avut loc pe 19 noiembrie.

Royal Romance,

 care a fost construit de antreprenorul olandez de superyacht ,Feadship, în 2005, are cabine pentru 14 oaspeți și spațiu pentru 21 de membri ai echipajului, precum și o piscină de 4 metri lățime.

În septembrie, superyachtul de 72,5 metri confiscat de la un oligarh rus aflat sub sancțiuni, Dmitri Pumpyansky, a fost vândut la licitație unui cumpărător nedezvăluit pentru 37,5 milioane de dolari, fiind prima vânzare de acest gen de când Rusia a invadat Ucraina.

Cine se îmbogățește în urma Campionatului Mondial 2022 din Qatar? Avioane private, yachturi de ultra lux și cazări de căteva zeci de mii de euro pe noapte!

Superyachtul, care avea o piscină, o sală de cinema 3D, o sală de sport, o cadă cu hidromasaj și un spa complet echipat – nu a fost vândut în beneficiul poporului ucrainean, ci pentru banca de investiții din SUA, JP Morgan, care a susținut că Pumpyansky îi datorează. 20,5 milioane de euro.

Superyachtul Royal Romance, lung de 92,5 metri, a fost sechestrat anul trecut, în Croaţia. Ar fi prima vânzare de acest gen în numele poporului ucrainean, de când guvernele occidentale au impus restricţii asupra bunurilor a sute de oligarhi, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

Medvedciuk, 68 de ani, un politician ucrainean pro-Kremlin, a fost arestat în Ucraina în aprilie şi predat Rusiei în cadrul unui schimb de prizonieri în septembrie. El este adesea menţionat drept „Prinţul Întunecat” al politicii ucrainene, iar Putin este naşul fiicei sale, Daria.