- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Tesla a încheiat un an de coșmar! Compania a pierdut 675 milioane de dolari, iar acțiunile s-au prăbușit cu 65%

03 Jan, 14:15 • Cornel Ghimeșan
2022 a fost un an cu multe pierderi pentru Tesla. Producătorul de vehicule al lui Elon Musk a pierdut aproximativ 675 de miliarde de dolari din evaluarea de piaţă. Producătorul auto ar putea fi nevoit să reducă preţurile vehiculelor cu 1.800-4.500 de dolari.
Tesla a încheiat un an de coșmar! Compania a pierdut 675 milioane de dolari, iar acțiunile s-au prăbușit cu 65%

Tesla a livrat mai puţine vehicule în 2022 decât şi-a propus iniţial, acţiunile suferind cea mai slabă performanţă anuală, în condiţiile în care cererea a părut să se diminueze, iar întreruperile de producţie legate de Covid au persistat, scrie Wall Street Journal.

Producătorul de vehicule electrice al lui Elon Musk a declarat luni că a livrat anul trecut aproximativ 1,31 milioane de vehicule, cu aproximativ 40% mai mult decât în 2021. Compania ar fi trebuit să depăşască pragul de 1,4 milioane de vehicule pentru a-şi atinge obiectivul iniţial de creştere a livrărilor cu 50% sau mai mult.

Citește și:Era automobilelor pe combustie internă a apus în această țară. Unde au ajuns maşinile electrice la aproape 80% din totalul vânzărilor de vehicule private în 2022?

Tesla a îndurat un an dificil, pierzând aproximativ 675 de miliarde de dolari din evaluarea de piaţă, în timp ce preţul acţiunilor sale a scăzut cu 65%. Compania şi-a oprit fabrica de automobile din Shanghai în mai multe rânduri, la început din cauza restricţiilor locale privind pandemia, apoi din nou în decembrie, când China s-a confruntat cu un val sever de infecţii în rândul muncitorilor şi furnizorilor. Luna trecută, Musk a sugerat că dobânzile ridicate afectează cererea de vehicule. În cadrul unei campanii de vânzări de sfârşit de an, Tesla a oferit o serie de reduceri cumpărătorilor care au fost de acord să preia livrarea vehiculelor înainte de luna ianuarie.

Tesla ar putea fi obligat să reducă prețurile

Producătorul auto ar putea fi nevoit să reducă preţurile vehiculelor cu 1.800-4.500 de dolari faţă de nivelurile din trimestrul al treilea din 2022, a declarat Elon Musk. Problemele legate de cerere vor continua până când Tesla va introduce un vehicul cu un preţ mai mic, fabricat într-un număr mai mare, ceea ce nu reprezintă momentan un obiectiv pentru compania EV.

Tesla a încheiat un an de coșmar! Compania a pierdut 675 milioane de dolari, iar acțiunile s-au prăbușit cu 65%
Tesla a încheiat un an de coșmar! Compania a pierdut 675 milioane de dolari, iar acțiunile s-au prăbușit cu 65%

Între timp, implicarea lui Musk în Twitter Inc, compania de social-media pe care a achiziţionat-o într-o tranzacţie evaluată la 44 de miliarde de dolari, a frustrat mulţi investitori şi a îndepărtat unii potenţiali cumpărători Tesla. Directorul general al producătorului de maşini a lichidat acţiuni în valoare de peste 39 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, legând unele dintre aceste vânzări de Twitter.

Scăderea preţului acţiunilor Tesla a afectat averea personală a multimiliardarului. Musk are acum o avere de aproximativ 137 de miliarde de dolari, în scădere cu peste 130 de miliarde de dolari faţă de anul precedent, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Luna trecută, Musk a cedat titlul neoficial de cea mai bogată persoană din lume mogulului european Bernard Arnault.

Deşi creşterea anuală a Tesla a încetinit în 2022, livrările din trimestrul al patrulea ale companiei au marcat un nou record trimestrial. Tesla a declarat că a livrat un număr combinat de 1,25 milioane de sedanuri Model 3 şi vehicule crossover Model Y în 2022. Dintre acestea, 388.131 au fost în al patrulea trimestru. De asemenea, Tesla a livrat 66.705 sedanuri Model S şi vehicule utilitare sportive Model X combinate, dintre care 17.147 în ultimele trei luni ale anului.

Alte articole: RCA 2023. Cel mai avantajos tip de poliţă, şoferii optează masiv pentru decontare directă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult