Donald Trump a declarat că în convorbirea sa recentă cu Vladimir Putin nu s-a discutat despre ajutorul militar oferit Ucrainei de către SUA și aliații occidentali. Într-un interviu acordat Fox News, fostul președinte american a insistat că acest subiect nu a fost abordat în cadrul dialogului cu liderul de la Kremlin, afirmând că discuțiile au vizat alte aspecte. Cu toate acestea, poziția Kremlinului contrazice afirmațiile lui Trump, subliniind că Moscova a pus stoparea sprijinului militar occidental pentru Kiev drept condiție esențială pentru o încetare a focului, scrie Antena 3 CNN.
„Nu am vorbit despre ajutor. De fapt, nu am vorbit deloc despre ajutor. Am vorbit despre o mulțime de lucruri, dar despre ajutor nu s-a discutat niciodată”, a răspuns el atunci când a fost chestionat de realizatoarea Laura Ingraham.
Te-ar mai putea interesa și: Ce a făcut Donald Trump la nunta lui Ilie Năstase din 1984. Ion Ţiriac l-a dat de gol: „A stat de la 9 seara până la 6 dimineaţa”
În comunicatul oficial emis de Kremlin după discuția dintre cei doi lideri, Rusia a precizat că, în contextul propunerii lui Trump privind un armistițiu de 30 de zile, partea rusă a evidențiat mai multe condiții esențiale. Printre acestea se numără controlul strict asupra încetării focului pe întreaga linie a frontului, oprirea mobilizării forțate a soldaților ucraineni și încetarea completă a livrărilor de arme și informații secrete către Ucraina din partea aliaților occidentali.
„În contextul iniţiativei preşedintelui Statelor Unite ale Americii privind o încetare a focului de 30 de zile, partea rusă a subliniat o serie de puncte esenţiale privind controlul efectiv asupra unei eventuale încetări a focului de-a lungul întregii linii de contact, necesitatea de a stopa mobilizarea forţată în Ucraina şi reînarmarea forţelor armate ucrainene (…)
S-a subliniat că principala condiţie pentru a preveni escaladarea conflictului şi pentru a acţiona în vederea soluţionării acestuia prin mijloace politice şi diplomatice ar trebui să fie încetarea completă a asistenţei militare străine şi a furnizării de informaţii către Ucraina”, se specifică în comunicatul citat.
Deși Vladimir Putin ar fi acceptat să oprească temporar atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, nu a fost de acord cu o încetare completă a focului pentru perioada de 30 de zile propusă de partea americană. Mai mult, la doar câteva ore după ce discuția dintre Trump și Putin a avut loc, forțele ruse au lansat un atac cu drone și rachete asupra mai multor obiective din Ucraina, lovind inclusiv două spitale și provocând victime civile.
Între timp, SUA au reluat livrările de armament către Ucraina și au reînceput colaborarea în domeniul schimbului de informații cu autoritățile de la Kiev. Acest sprijin fusese suspendat temporar după o dispută între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care avusese loc cu câteva săptămâni în urmă în Biroul Oval. Washingtonul rămâne cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, cu peste 70 de miliarde de dolari alocați pentru armament, muniție și alte forme de asistență de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.
Te-ar mai putea interesa și: Vladimir Putin, de acord cu pacea propusă de Donald Trump. Discuția telefonică purtată de cei doi lideri