- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ultimă oră! Tentativa de asasinat asupra președintelui Macron, rezolvată de autorități

17 Feb, 19:31 • Stefan Simion
Oamenii legii din Franța au descoperit cum s-a plănuit o tentativă de asasinat asupra președintelui. Emmanuel Macron a fost expus pericolului de moarte.
Ultimă oră! Tentativa de asasinat asupra președintelui Macron, rezolvată de autorități

Tentativa de asasinat a președintelui Macron nu a rămas nepedepsită. O instanţă din Franţa a stabilit că trei membri ai unui grup francez de extremă dreapta sunt vinovaţi pentru conspiraţie de a pregăti un act de terorism. Decizia finală a fost luată în cadrul unui proces legat de un complot violent, din 2018, împotriva preşedintelui Emmanuel Macron, transmite Rador.

Tentativă de asasinat asupra președintelui Marcon

Instanţa penală de la Paris a avut mai multe întruniri, iar în urma dezbaterilor oamenilor legii s-a pronunţat un verdict în cazul celor trei bărbaţi. Au fost decise sentinţe de la trei la patru ani de închisoare, cu unul până la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fiecare individ ce a dorit moartea președintelui Marcon.

Un al patrulea bărbat a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru posesie de armă. Ceilalţi doi acuzaţi au fost eliberaţi. Cele 13 persoane acuzate – membri ai grupului de Facebook „Les Barjols”, alcătuit din 11 bărbaţi şi două femei, cu vârsta între 26 şi 66 de ani – sunt judecaţi începând din 17 ianuarie.

Vezi și: Va putea adera Ucraina la NATO? Macron: „Aș prefera să nu fie doar chinezii și turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului”

Emmanuel Macron, președintele Franței
Emmanuel Macron, președintele Franței

Planul inițial era unul destul de amplu și gândit bine de membrii grupării. Procurorii au transmis că membri ai grupului au plănuit să îl atace pe preşedinte cu un cuţit, în timpul unei ceremonii comemorative pentru Primul Război Mondial, în estul Franţei, în noiembrie 2018.

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, din 2006 până în 2009 a fost membru al Partidului Socialist. Din august 2014 până în august 2016 a fost ministru al economiei în al doilea guvern Valls sub președintele François Hollande. Pe data de 24 aprilie 2022, Emmanuel Macron a câștigat cel de-al doilea mandat la președinția Franței.

Te mai poate interesa: Președintele Klaus Iohannis, mesaj special pentru români, după întrunirea cu Macron. „România este pregătită să adere la Schengen”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult