- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Iohannis a discutat telefonic cu Zelenski despre legea minorităților naționale, adoptată recent de țara vecină. Vezi ce i-a răspuns președintele ucrainean

04 Jan, 18:16 • Gabriela Andreescu
Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, 4 ianuarie, o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că ”noua lege a minorităților naționale a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române” și i-a cerut rezolvarea situației, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Iohannis a discutat telefonic cu Zelenski despre legea minorităților naționale, adoptată recent de țara vecină. Vezi ce i-a răspuns președintele ucrainean

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat, într-o discuţie telefonică avută miercuri cu omologul său, Volodimir Zelenski, profunda îngrijorare şi preocupare faţă de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile şi a infrastructurii critice din Ucraina, care reprezintă „crime de război” conform dreptului internaţional umanitar, şi a condamnat „ferm” atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat ţara vecină în întuneric şi frig, informează Agerpres.

Ce au discutat la telefon Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski

Iohannis a reamintit sprijinul consistent şi multidimensional acordat de ţara noastră, atât prin asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât şi prin susţinerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancţiunilor împotriva Rusiei şi, respectiv, a acţiunilor vizând izolarea internaţională a Moscovei, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Oficialul român a reiterat că România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie.

Citește și: Era dosarului cu șină a luat sfârșit în mod oficial! Instituțiile nu mai au voie să ceară niciun obiect de birotică. Președintele Iohannis a promulgat legea!

Iohannis a discutat cu Zelenski despre drepturile minorităților naționale din Ucraina
Iohannis a discutat cu Zelenski despre drepturile minorităților naționale din Ucraina

Şeful statului s-a referit „pe larg” şi la recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române şi al reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina.

Iohannis i-a solicitat lui Zelenski „identificarea rapidă de soluţii care să răspundă şi să remedieze aceste preocupări”. „În acest sens, cei doi preşedinţi au agreat ca în perioada imediat următoare miniştrii de Externe ai celor două ţări să aibă discuţii cu privire la soluţionarea bilaterală a aspectelor menţionate”, se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis și Zelenski au convenit ca miniștrii de Externe din România și Ucraina să se întâlnească și să caute soluții pentru garantarea drepturilor minorității române din Ucraina. ”Președintele Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei şi a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu UE.

Preşedintele Ucrainei a transmis mulţumiri pentru „sprijinul multidimensional şi extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului şi a subliniat necesitatea continuării susţinerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populaţiei şi a infrastructurii civile”, se mai menţionează în comunicatul citat.

Citește și: Premierul Ciucă neagă zvonurile care spun că nu există bani pentru plata pensiilor: ”Există finanţare. Nu trebuie să avem niciun fel de temere în acest sens”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult