Europarlamentarul Cristian Terheș a anunțat printr-un mesaj public publicat pe Facebook că, în data de 14 mai 2025, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) urmează să emită o decizie cu privire la legalitatea acțiunilor Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în contextul refuzului acesteia de a face publice mesajele schimbate prin SMS cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID. Potrivit lui Terheș, aceste negocieri au avut loc în afara cadrului instituțional, lipsind de transparență și formalismul necesar unor asemenea acorduri majore.
Te-ar mai putea interesa și: Ursula von der Leyen, despre tarifele impuse de Donald Trump: „Nu vrem neapărat să ne răzbunăm, dar avem un plan solid”
Scandalul, cunoscut în presă sub denumirea de „Phizergate”, a început în aprilie 2021, în urma unui interviu acordat de Albert Bourla publicației New York Times, în care acesta a afirmat că a avut discuții frecvente, prin mesaje SMS, cu Ursula von der Leyen în legătură cu achizițiile masive de vaccinuri de către Uniunea Europeană. Ca urmare, New York Times a solicitat Comisiei Europene acces la aceste mesaje, însă instituția a refuzat să le publice. Refuzul a declanșat reacții critice din partea presei și a dus la sesizarea Ombudsman-ului european.
Ombudsman-ul a inițiat o investigație și a concluzionat ulterior că Ursula von der Leyen a comis un act de „maladministration” (administrare defectuoasă), prin refuzul de a pune la dispoziția publicului documente de interes general, într-un context de interes public major.
„Va fi sau nu Ursula von der Leyen condamnată azi? Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) va decide azi, 14.05.2025, dacă Ursula von der Leyen a încălcat sau nu legea ca urmare a refuzului de a comunica mesajele pe care le-a schimbat cu Albert Bourla, CEO-ul de la Phizer, atunci când „negocia” direct cu acesta contractele pentru achiziția de vaccinuri în pandemie.
Scandalul acesta – mai numit și „Phizergate” – a explodat după un interviu al lui Albert Bourla din NY Times din aprilie 2021, când acesta a recunoscut că schimba regulat mesaje SMS cu Ursula von der Leyen privind achiziția în masă de către UE a vaccinurilor Phizer.
Pornind de la acest detaliu, NY Times a cerut de la Comisia Europeană copii după aceste mesaje, însă aceasta a refuzat să le comunice. Jurnaliștii s-au adresat Ombudsman-ului european care, după o investigație, a concluzionat că Ursula von der Leyen, prin refuzul de a comunica respectivele date, a comis administrare defectuoasă (maladministration)”, a scris Terheș pe Facebook.
Cristian Terheș a susținut demersul instituției și, încă din 2021, a introdus amendamente în rapoartele oficiale privind activitatea Ombudsman-ului, prin care a solicitat explicit Comisiei Europene să publice aceste mesaje. În opinia sa, lipsa de transparență în acest caz reprezintă o problemă gravă de guvernanță europeană, care subminează încrederea cetățenilor în instituțiile Uniunii.
În februarie 2022, Terheș a organizat o conferință de presă alături de alți europarlamentari, cerând demisia imediată a Ursulei von der Leyen pentru ceea ce a considerat o conduită incompatibilă cu funcția sa publică. Un an mai târziu, în februarie 2023, New York Times a intentat un proces împotriva Comisiei Europene la CJUE, invocând refuzul repetat de a respecta cererile legale de transparență.
„Din 2021, de când Ombudsman-ului european a pornit această investigație, constant am introdus amendamente în raportul privind activitatea acestei instituții în care am cerut Comisiei Europene să publice aceste mesaje. În februarie 2022 am ținut o conferință de presă împreună cu câțiva colegi în care am solicitat demisia de îndată a Ursulei von der Leyen pentru lipsa de transparență de care a dat dovadă.
În februarie 2023, ca urmare a refuzului continuu al Ursulei von der Leyen de a publica respectivele mesaje, NY Times a dat în judecată Comisia Europeană la CJUE. Rămâne de văzut care va fi soluția curții azi”, a conchis Terheș.
Te-ar mai putea interesa și: UE, contramăsuri la taxele anunțate de Donald Trump. Ursula von der Leyen: „Consecințele vor fi cumplite pentru milioane de oameni”