- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

„Va fi un dezastru”. Recep Tayyip Erdogan, avertisment pentru țările occidentale după discuția cu Vladimir Putin

09 Aug, 16:58 • Cornel Ghimeșan
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a transmis un mesaj sumbru statelor occidentale, după ce a purtat o discuție telefonică cu Vladimir Putin.
Va fi un dezastru. Recep Tayyip Erdogan, avertisment pentru țările occidentale după discuția cu Vladimir Putin

Erdogan a transmis că, dacă războiul din Ucraina se extinde la Marea Neagră va fi un dezastru. „Dacă se extinde războiul la Marea Neagră, va fi un dezastru pentru regiunea noastră”, a spus Recep Tayyp Erdogan, citat de presa internațională.

Citește și Ungaria angajează 300.000 de mii de muncitori străini. Procedurile de angajare au fost simplificate

Sunt tensiuni tot mai mari în Marea Neagră, după ce Rusia a ieșit din acordul cerealier și a lansat diverse atacuri cu rachete și drone, care au lovit regiunea Odesa și porturile ucrainene Reni și Izmail, aflate în apropiere de România.

De asemenea, militarii ucraineni nu s-au lăsat mai prejos, ci au atacat cu drone maritime portul rusesc la Marea Neagră, Novorossiisk, apoi au avariat nava militară Olenegorski Gorniak.

Rusia a spus apoi că e gata să revină în acordul cerealier la Marea Neagră, însă doar dacă se respectă anumite condiții. Printre ele, a amintit de reprimirea undei bănci rusești în sistemul SWIFT, deblocarea activelor rusești înghețate în Occident și implementarea condițiilor privind exportul cerealelor și îngrășămintelor rusești, în legătură cu care Moscova se plânge că nu au fost aplicate.

Erdogan: „Soluția reluării acordului depinde de respectarea promisiunilor de către Occident”

Recep Tayyip Erdogan, după discuția pe care a purtat-o cu omologul rus, Vladimir Putin, a reiterat că soluția pentru reluarea acordului depinde de „respectarea promisiunilor de către Occident”.

Citește și Anunț pentru pasageri. Zeci de curse vor fi anulate la Ryanair! Care este motivul. „Va trebui să avem anulări în masă ale multor zboruri”

„Săptămâna trecută, în cursul unei convorbiri la telefon cu domnul Putin, am luat cunoștință de cerințele Rusiei”, a spus președintele Turciei la Conferința Ambasadorilor desfășurată la Ankara.

Erogan nu a venit cu detalii referitoare la cerințele Rusiei, însă a punctat ferm că responsabilitatea respectării promisiunilor făcute aparține Occidentului.

„Măsurile care ar fi permis transformarea atmosferei pozitive create de către Inițiativa Mării Negre (acordul privind cerealele, n.r.) într-un armistițiu şi apoi într-un acord de pace pe termen lung nu au fost luate”, a spus președintele turc.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult