- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Vești bune dinspre vest: Inflația în zona euro a încetinit în decembrie, pentru a doua lună consecutiv, și a ajuns la 9,2%

07 Jan, 19:21 • Gabriela Andreescu
Inflaţia din zona euro a încetinit în decembrie pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor preliminare publicate vineri de institutul european de statistică, Eurostat. Cu toate acestea, analiştii nu se aşteaptă veștile despre scăderea inflației să provoace o schimbare de ton din partea Băncii Centrale Europene.
Vești bune dinspre vest: Inflația în zona euro a încetinit în decembrie, pentru a doua lună consecutiv, și a ajuns la 9,2%

Inflaţia generală, care include costurile alimentelor şi energiei, a ajuns la 9,2% în termeni anuali, în decembrie, potrivit datelor preliminare publicate vineri de institutul european de statistică, Eurostat, scrie news.ro.

În noiembrie, inflaţiei a fost de 10,1% şi a reprezentat prima scădere uşoară a preţurilor consemnată din iunie 2021.

Economia zonei euro a fost supusă unei presiuni imense în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, costurile energiei şi alimentelor crescând puternic anul trecut. În efortul de a combate creşterea preţurilor, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de patru ori în 2022 şi a spus că probabil va continua să facă acest lucru în acest an.

Rata principală a băncii este în prezent la 2%.

În ciuda altor semne că inflaţia se reduce, analiştii spun că este prea devreme pentru a sărbători şi nu se aşteaptă la o schimbare a politicii din partea băncii centrale. Dobânda ”va ajunge la 3% şi probabil că trebuie să fie menţinută acolo pe tot parcursul anului, chiar dacă recesiunea devine din ce în ce mai evidentă”, a declarat joi Hetal Mehta, de la Legal & General Investment Management.

Citește și: Ministrul Justiției din Ungaria sare în apărarea românilor: „România face o treabă extraordinară în ceea ce privește paza granițelor. Ar fi meritat aderarea la Schengen”

Inflația în zona euro a încetinit în decembrie
Inflația în zona euro a încetinit în decembrie

Informaţia referitoare la inflaţie vine după ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a adoptat un ton şocant în decembrie: ”Nu ne schimbăm, nu ne clintim, dăm dovadă de hotărâre”. Ea a adăugat că banca are ”mai mult teren de acoperit”.

În efortul de a combate creşterea preţurilor, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de patru ori în 2022 şi a spus că probabil va continua să facă acest lucru în acest an.

Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la grupul de cercetare Capital Economics, a declarat: „Este probabil ca BCE să îşi menţină asprimea legată de rate, în ciuda scăderilor deja înregistrate şi a probabilităţii unor noi scăderi puternice în acest an.”

Citește și: Ratele la bănci vor crește! Motivul: BCE va continua să majoreze dobânzile și în 2023, consideră specialiștii

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult