- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Vine potopul pentru cea mai mare economie a lumii. Guvernul american vrea să împrumute peste un milion de dolari „Avem un deficit bugetar semnificativ şi ne confruntăm şi cu o politică monetară destul de dură”

07 Jun, 16:27 • Constantin Cristina
Se anunță vremuri grele pentru cea mai mare economie a lumii. Guvernul american are nevoie de un împrumut-mamut de peste un milion de dolari, care va pune și mai multă presiune pe instituțiile bancare.
Vine potopul pentru cea mai mare economie a lumii. Guvernul american vrea să împrumute peste un milion de dolari „Avem un deficit bugetar semnificativ şi ne confruntăm şi cu o politică monetară destul de dură”

Se anunță potopul pentru cea mai mare economie a lumii. Guvernul american intenționează să împrumute peste un trilion de dolari, care va aduce după sine presiunea asupra sistemului bancar al Americii, a informat FT.

Citește și: Ministrul Economiei: „Vom lansa o nouă schemă de ajutor de stat pentru repornirea motoarelor industriei din România”

Vine potopul pentru cea mai mare economie a lumii. Guvernul american vrea să împrumute peste un milion de dolari

Deși Washingtonul a intrat din nou cu forțe proaspete pe piață, după ce a avut probleme cu plafonarea datoriei, acum economiei SUA cere un împrumut gigant.

Cu toate acestea, s-a încercat oprirea SUA de a nu-și majora împrumutul, iar departamentul Trezoreriei va încerca să își refacă soldul de numerar, chiar dacă săptămâna trecută a atins cel mai mic nivel din 2017.

De asemenea, după spusele lui JPMorgan, și Washingtonul ar trebui să împrumute 1,1 mld. dolari în certificate de trezorerie pe termen scurt. Iar acest lucru ar trebuie să se întâmple până la finalul anului curent.

La această decizie au avut câteva păreri de spun și analiștii care sunt îngrijorați cel mai mult în legătură cu volumul mare de noi emisiuni care se vor naște asupra randamentelor datoriei guvernamentale, care va lăsa fără bani instituțiile bancare.

„Toată lumea ştie că vine potopul. Randamentele vor creşte puternic. Certificatele de trezorerie se vor ieftini şi mai mult, iar acest lucru va pune şi mai multă presiune pe bănci”, a declarat Gennadiy Goldberg, strateg la TD Securities.

Se preconizează o creștere semnificativă a emisiunilor de certificate de trezorerie, exceptând perioadele de criză. Așa cum s-a menționat mai sus, schimbarea aceasta duce la creșterea presiunii asupra depozitelor bancare din SUA, care deja au înregistrat o scădere destul de abruptă.

 

economie SUA
economie SUA

Retragerea în masă a depozitelor bancare şi creșterea randamentelor ar putea determina băncile să ofere dobânzi mai mari pentru conturile de economii, însă această decizie s-ar putea transforma într-o lovitură foarte grea pentru creditorii mai mici care nu vor putea concura cu ofertele băncilor gigant.

„Creşterea randamentelor ar putea forţa băncile să-şi majoreze dobânzile la depozite” a spus Gregory Peters, co-chief investment officer, în cadrul PGIM Fixed Income.

mai mult, Fed încearcă să-și reducă deținerile de obligațiuni, comparativ cu anul precedent, în care era cel mai mare cumpărător de datorie guvernamentală.

„Avem un deficit bugetar semnificativ şi ne confruntăm şi cu o politică monetară destul de dură. Dacă la acestea se mai adaugă şi o avalanşă a certificatelor de trezorerie, cel mai probabil ne vom confrunta cu turbulenţe economice şi financiare”,  a concluzionat Trosten Slok, economist-şef la Apollo Global Management.

Alte articole: Ministerul Economiei solicită realocarea unui buget de 1,7 miliarde de euro pentru sprijinirea companiilor mari care sunt afectate de prețurile colosale la energie