FINANTE-BANCI

Ai grija cu cine faci afaceri! Cum poti fi executat de Fisc, fara sa ai datorii la stat

11 iunie 2014, ora 00:06 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Man-empty-wallet.jpg
Antreprenorii care inca mai rezista pe piata au de infruntat acum un nou pericol indirect din partea partenerilor de afaceri, dupa pierderile cauzate de intrarea unora dintre ei in insolventa. In incercarea de a aduce tot mai multi bani la buget, bratul lung al Fiscului ajunge si la firmele care fac afaceri cu datornicii la stat.

Directivele de la centru i-au determinat pe angajatii Fiscului sa declanseze in ultima perioada o adevarata vanatoare a datornicilor la stat.á

Dar daca pana acum ANAF se indrepta, de regula, doar impotriva debitorului, urmarind doar bunurile si veniturile acestuia, mai nou a inceput sa-i execute silit si pe partenerii de afaceri ai datornicului.

De pilda, o societate din Bucuresti din sectorul 4 s-a trezit cu o notificare de poprire a conturilor de la Fisc, din cauza unei datorii pe care o avea la o alta companie din sectorul 3. Firma-partenera nu isi platise darile la stat, astfel ca ANAF a executat-o silit.

Pentru a recupera creantele, Fiscul s-a indreptat si impotriva debitorilor companiei executate, respectiv impotriva firmei din sectorul 4, desi aceasta nu avea ea insasi datorii la stat.

Mai mult, firma din sectorul 4 avea la randul ei de recuperat bani de la firma din sectorul 3, suma ce compensa datoria pentru care Fiscul a demarat executarea. Autoritatea fiscala nu a urmarit insa si lista de furnizori, ci doar pe cea a clientilor.

Ce spune legea

Articolul 149 din Codul de Procedura Fiscala vizeaza executarea silita a sumelor ce se cuvin debitorilor.

Astfel, ôsunt supuse executarii silite prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existenteö.

Poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit. In acest sens, tertul poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi.

Articolul 150 mentioneaza ca, daca tertul poprit instiinteaza organul de executare ca nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit, precum si in cazul in care se invoca alte neregularitati privind infiintarea popririi, instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul tertului poprit, la cererea organului de executare ori a altei parti interesate, pe baza probelor administrate, va pronunta mentinerea sau desfiintarea popririi.

Termenii contestatiei la executare

Articolul 172 din Codul de Procedura Fiscala cuprinde referiri la contestatia executarii silite. Astfel, persoanele interesate pot face contestatie impotriva oricarui act de executare efectuat cu incalcarea prevederilor prezentului cod de catre organele de executare, precum si in cazul in care aceste organe refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii.

Contestatia se introduce la instanta judecatoreasca competenta si se judeca in procedura de urgenta.

Contestatia se poate face in termen de 15 zile, sub sanctiunea decaderii, de la data cand contestatorul a luat cunostinta de executarea ori de actul de executare pe care le contesta, din comunicarea somatiei sau din alta instiintare primita ori, in lipsa acestora, cu ocazia efectuarii executarii silite sau in alt mod.

Raportari lunare la Ministerul FinantelorSefii administratiilor fiscale din judetele situate pe ultimele trei locuri la incasarile realizate si care nu si-au indeplinit programul de venituri vor da explicatii lunar in fata ministrului Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

"In fiecare luna voi astepta la Bucuresti sa-mi dea explicatii conducerile administratiilor fiscale din judetele situate pe ultimele trei locuri la incasari si care nu si-au realizat veniturile programate. Va asigur ca nu veti face foarte multe drumuri la Bucuresti pentru ca vom gasi si alte solutii", le-a transmis vineri ministrul reprezentantilor conducerii regionale si judetene ai structurilor ANAF la o intalnire de lucru.á

Oficialul i-a convocat pe acestia pentru a analiza situatia veniturilor incasate in ultimele trei luni.

"Misiunea dumneavoastra este sa aduceti bani la buget pentru masuri de relaxare fiscala, sustinerea politicilor sociale. Voi fi intransigenta fata de angajatii ANAF care nu isi inteleg misiunea si, mai ales, fata de cei care vor incalca legea", le-a spus Petrescu.

Tot din categoria eforturilor de a strange mai multi bani la buget face parte si controlul marilor averi. Astfel,áFiscul va extinde la nivel national controlul persoanelor fizice cu averi/venituri mari, urmand ca in fiecare judet sa fie facuta, in intervalul 1 iulie-30 septembrie, o lista cu cate 50 persoane, totalul celor verificati daca si-au declarat corect veniturile urmand sa se ridice la 2.000 de persoane.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Octombrie 2021, 13:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter