FINANTE-BANCI

Bancile pentru locuinte reduc dobanzile la credite

03 februarie 2014, ora 12:23, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
casa-dob.jpg
Cei doi jucatori ai pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), au anuntat ca au redus dobanzile la credite. Ambele banci acorda imprumuturi in moneda nationala.

Banca centrala a redus dobanda cheie cu 1,50 de puncte procentuale timp de cinci sedinte consecutive (iulie, august, septembrie si noiembrie 2013 si ianuarie 2014), pana la minimul istoric de 3,75% pe an. Ultima decizie a fost luata in ianuarie, cand BNR a redus si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%. Aceasta decizie ar putea duce la o relansare a creditarii in 2014.

De asemenea, analistii financiar-bancari se asteapta ca BNR ca scada dobanda cheie la 3,5% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 4 februarie 2014.

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a redus dobanda la creditele intermediare si anticipate acordate in lei si garantate cu ipoteca, de la 6,25% la doar 4,44% pe an, pe toata perioada creditului, pentru solicitarile de credit initiate de clienti dupa 1 februarie 2014.äCreditele cu dobanda redusa vor putea fi contractate atat de clientii existenti in portofoliul BCR Banca pentru Locuinte, cat si de clientii noi, care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze sau sa isi modernizeze locuinteleö, a declarat Carmen Schuster, vicepresedintele BCR Banca pentru Locuinte.

Produsele BCR BpL se acorda doar in lei si cu dobanda fixa.

Creditele intermediare si anticipate, cu dobanda fixa de 4,44% pe an pe toata perioada pot fi folosite de clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele. Clientii incheie la acordarea creditului intermediar sau anticipat si un contract de economisire-creditare. Acesta le asigura la finalizarea contractului de creditare intermediar sau anticipat trecerea in continuare la credit cu dobanda fixa bauspar de numai 5% sau 6% pe an, in functie de tipul produsului ales.

In timpul perioadei de economisire, clientul primeste o prima de stat de 25% din suma economisita intr-un an, in limita a 250 euro, plus dobanda oferita de banca de 1,5% pe an.

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), subsidiara a Grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Romania - actionar majoritar cu 80% din actiuni - si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a Grupului Erste, Austria - 20% din actiuni.

De asemenea, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a anuntat ca a redus cu peste un punct procentual dobanzile la creditele pentru domeniul locativ, acordate imediat, cu ipoteca si fara ipoteca.

Astfel, in primii cinci ani, la creditele in lei pentru domeniul locativ, cu ipoteca, dobanda este fixa, intre 5,5% si 6,9% pe an, in functie de valoarea avansului (intre 0% si 40%). Dupa aceasta perioada, clientilor li se asigura o dobanda fixa, de 4,5% pe an, pentru toata perioada ramasa a creditului (aproximativ 7 - 9 ani).

In ceea ce priveste creditele in lei pentru domeniul locativ, fara ipoteca, in primii cinci ani dobanda este fixa, intre 7,5% si 10,5%, in functie de avans. Si in acest caz, dupa primii cel mult cinci ani, dobanda scade automat la 4,5% si ramane fixa pe toata perioada de rambursare ramasa a creditului (7- 9 ani).

In prezent, RBL acorda credite fara ipoteca pentru valori imprumutate mai mici sau egale cu 60.000 lei, in functie de avans si de produsul ales de client.

Aurelia Cionga, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, a subliniat ca banca accepta pana la trei codebitori.

Creditele acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt folosite atat pentru cumparare, constructie, modernizare a locuintei, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate anterior.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 11:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter