FINANTE-BANCI

2014, anul relansarii creditelor? Care sunt sansele sa platim dobanzi mai mici

09 ianuarie 2014, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Deficit-mare.jpg
Ieftinirea creditelor a inceput inca de anul trecut, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca dobanda de politica monetara. Acest trend va continua si in 2014, ceea ce ar putea duce o o relansare a creditarii. Vezi ce asteptari au specialistii din piata.

Banca centrala a redus dobanda cheie cu 1,50 de puncte procentuale timp de cinci sedinte consecutive (iulie, august, septembrie si noiembrie 2013 si ianuarie 2014), pana la minimul istoric de 3,75% pe an. Ultima decizie a fost luata miercuri, cand BNR a redus si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Astfel, bancile au inceput sa ieftineasca imprumuturile acordate.

De asemenea, in acest an piata creditarii va continua sa fie sustinuta de programul Prima Casa in lei care s-a prelungit. Guvernul a stabilit un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garantiile care vor fi acordate in acest an, prag similar cu cel din 2013.Luam credite si mai ieftine decat anul trecut?

Parerile sunt impartite. Specialistii se asteapta ca imprumuturile in lei sa se mai ieftineasca, dar nu foarte mult, in timp ce creditele in euro ar stagna mai degraba.

Totusi, exista si voci care nu sunt prea optimiste. Spre exemplu, avocatul Gheorghe Piperea.

ôBNR a redus dobinda de referinta la 3,75%, cel mai redus nivel de pina acum. Asta inseamna bani mai ieftini pentru banci. Oare vor reduce bancile dobanzile si comisioanele, mai ales cele afectate de clauze abuzive? Nope. Nu cat avem acelasi estabilshmentö, a scris Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

ôMai e ceva. Rezerva minima obligatorie la lei s-a redus la 12%, iar la euro s-a redus la 18%. Ce inseamna asta? Efectul de levier este si mai puternic. Daca pana acum bancile puteau da cu imprumut 6 lei pentru fiecare leu propriu, acum vor putea da cu imprumut 7 lei pentru fiecare leu propriu (raporturile aritmetice sunt similare in cazul creditelor in euro)ö, a adaugat acest.

Avocatul a explicat ca din 8 lei "imprumutati" banca nu are decit 1 leu. Banca nu da cu imprumut bani proprii, existenti, ci bani virtuali, care nu exista decat pentru ca exista actul juridic al imprumutului. ôNu sunt bani reali, ci sunt bani-datorie. Daca bancile vor decide sa reia imprumutul, atunci piata va fi inundata inca odata (asa cum s-a intimplat in anii de boom imobiliar) cu 7 lei-datorie pentru fiecare leu real. Prudent, nu?ö, a incheiat el.

In acelasi timp, bancherii declarau la finele anului trecut ca se asteapta la dobanzi mai mici in 2014.
ôIn mod cert vom vedea in 2014 dobanzi mai mici la credite fata de anii anterior. Dar este greu de spus cat de miciö, a mentionat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

De asemenea, presedintelui ING Bank, Misu Negritoiu, considera ca prin reducerea dobanzilor accesul se usureaza si vor fi mai multe credite acordate in acest an.

Fata de inceputul anului trecut, dobanzile la creditele in lei au scazut cu aproape 4%Liviu Andrei, Alliance Finance Broker

ôAcum avem dobanzi sub 10% si la creditele de nevoi personale. Maximile depasesc cu putin 20%. In schimb, la creditele cu ipoteca, dobanzile se apropie de 4% si nu mai depasesc 7%ö, a declarat pentru DailyBusiness.ro Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker.

El a subliniat ca mprumuturile in lei sunt deja foarte atractive.

ôScaderea accentuata a Roborului din ultima perioada a condus dobanzile la creditele in lei spre minime istorice. De exemplu, creditul in lei Prima Casa este acum la fel de ieftin ca cel in euro, la care s-a renuntat. Daca adaugam si lipsa riscului valutar, ii putem considera norocosi pe cei care au mizat pe lei, chiar atunci cand dobanzile erau mult peste cele la valutaö, a spus Liviu Andrei.

ôDaca eram deja obisnuiti cu scaderea dobanzii de referinta, masura BNR de reducere a RMO vine dupa o perioada lunga in care bancile au solicitat acest lucru. Cred ca eliberarea sumelor blocate pana acum in RMO va da bancilor un impuls serios. Ma asteptept ca in perioada urmatoare sa avem de-a face cu lansarea de produse bancare mult mai atractive, care sa atraga tot mai multi clientiö, a adaugat acesta.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a mentionat miercuri ca banca centrala are spatiu de relaxare a politicii monetare, avand in vedere nivelul inca ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii si rata dobanzii de politica monetara, dar deciziile vor viza preponderent contextul economic intern.


Cati bani imprumuta romanii

ôIn 2014 estimam o crestere pe sistem de 4-5% a creditelor noi fata de 2013, alimentata de cresterea cererii pentru credite de achizitie standard si mentinerea la nivelul anului 2013 a cererii pentru credite de nevoi personaleö, a spus pentru DailyBusiness.ro Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Ea a explicat ca 2013 a fost al treilea an consecutiv in care credtele de nevoi personale au fost exclusiv in lei. De asemenea, ponderea creditelor de achizitie in lei aproape s-a dublat pornind insa de la un nivel foarte mic, de la 5% la 10% din portofoliu fata de creditele in moneda europeana.

Potrivit Ancai Bidian, creditul mediu de nevoi personale era la finele anului trecut de aproximativ 22.000 lei, iar la creditele de achizitie avem o medie de 160.000 lei pentru moneda nationala si 58.000 euro pentru cele in moneda europeana.

Deciziile luate miercuri de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei privind reducerea dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii ajuta la reluarea creditarii, insa nu rezolva in totalitate problema, care este mult mai complexa, a declarat, pentru Agerpres, Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal.

Parerea mea este ca BNR a facut tot ce a putut pentru a relua creditareaIonut Dumitru

ôIn esenta, ne asteptam ca aceste masuri sa duca la reducerea dobanzilor, care deja sunt la un nivel foarte scazut pe piata interbancara. Fara indoiala ca aceste decizii ale BNR ajuta la reluarea creditarii, insa nu rezolva problema, care este mult mai complexa. Problema reluarii creditarii nu este tocmai cea de costuri, ci este in principal legata de cerere. La dobanzi suntem competitivi, dar, cu toate acestea, creditarea nu cresteö, a precizat Dumitru.

Potrivit acestuia, populatia are un grad mare de indatorare in acest moment.

ôSingurul credit care mai da un impuls este Prima Casa. In rest, creditul de consum va continua sa scada. In ceea ce priveste companiile, cifrele financiare sunt slabe si multe au pierderi, prin urmare nu se califica pentru a fi capabile sa ia un creditö, a mai spus economistul-sef al Raiffeisen Bank.

El a subliniat ca masura privind reducerea dobanzii de politica monetara nu a fost o surpriza.

Deciziile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii sunt corecte, dar au venit mai tarziu decat ar fi trebuit si vor influenta politica de creditare a bancilor dupa 10-12 luni, a declarat miercuri, pentru Agerpres, analistul financiar Radu Craciun.

In opinia lui, decizia BNR de reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) va lasa mai multi bani bancilor pentru finantarile pe termen mai lung.

Pe de alta parte, pentru reluarea creditarii este nevoie de mai mult, a adaugat Craciun, respectiv de o reparare a bilanturilor bancilor, care inca sunt afectate de creditele neperformante, in conditiile in care bancile mari din sistem inca mai au active non-financiare pe care nu reusesc sa le vanda, pentru ca, spre exemplu, piata imobiliara este inca in suferinta. Nici consumatorii si nici firmele nu au un apetit foarte mare pentru credite, pentru ca perspectivele economice inca nu sunt foarte incurajatoare.

Laszlo Diosi, CEO-ul OTP Bank Romania, a declarat anterior ca, daca anul 2013 a fost unul de consolidare pentru sectorul bancar, anul acesta va fi unul de crestere. De asemenea, in 2014 se va pastra trendul crescator al creditelor luate in moneda nationala

ä2013 a fost un an de consolidare. Singura problema ramasa este cea legata de creditele neperformante care au depasit 20%. Dar veniturile, costurile si vanzarile s-au stabilizat in sectorul bancar. In 2014 sunt foarte sigur ca sectorul bancar va cresteö, a spus Diosi.

El a adaugat ca unele banci au reusit sa cresca pe creditare, altele nu, existand concurenta atat pe imprumuturile in lei, cat si pe cele in valuta.

äMulti clienti au inteles mai bine riscul de valuta. Oamenii au incredere mai mare in lei in ultimii doi ani. Trendul va continua si in 2014ö, a subliniat Laszlo Diosi.

Cititi si:
Credite mai ieftine in 2014? BNR a redus dobanda cheie si rezervele minime obligatorii
Isarescu: La depozitele pe termen mai lung au ramas dobanzi atractive. Leul se depreciaza?
Libocor: Decizia BNR de reducere a RMO elibereaza in piata o lichiditate de circa 1 mld. euro
Radiografia economica a unui an electoral. 5 prognoze cheie pentru 2014
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 20:05
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter