FINANTE-BANCI

Credite mai ieftine in 2014? BNR a redus dobanda cheie si rezervele minime obligatorii

08 ianuarie 2014, ora 14:35, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
BNR3-mare.jpg
Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Noua dobanda de politica monetara va fi aplicata de joi, 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se arata in comunicatul transmis de BNR.

La finalul anului trecut, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca este in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite pentru ca multi dintre indicatorii bancilor depind de volumul creditarii.Acesta sustine ca cererea scazuta de credite de pana acum a fost determinata si de costul ridicat al creditarii si de un fel de pozitie medie, adica bancile care au un volum mai mare de credite neperformante trateaza la fel si clientii buni si clientii mai putini buni, iar aici trebuie facuta diferentierea foarte clara.

Decizia BNR a fost anticipata si de specialistii chestionati de DailyBusiness.ro.

äScenariul meu de baza este ca BNR va reduce dobanda de politica monetara cu 50 puncte de baza pana la 3,5% in primele luni ale anului. Desi mai exista spatiu larg de manevra in privinta reducerii nivelului rezervelor minime obligatorii, aceasta nu se va intampla prea curand datorita excedentului temporar de lichiditate din piata, ci in cel de-al doilea semestru al anului, pe masura ce lichiditatile excendetare sunt injectate in economia realaö, a spus Melania Hancila, manager Deloitte Consultanta.

In domeniul politicii monetare, Eugen Florin Sinca, analist sef in cadrul BCR, mizeaza pe reducerea rezervelor minime obligatorii la lei la 10%, o masura ce va elibera in piata 6-7 miliarde lei, posibil in mai multi pasi si care va ieftini creditele in moneda nationala.

Si Mihai Patrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank, considera ca banca centrala va reduce rata de dobanda la 3,75% pe 8 ianuarie, dar o a doua taiere pe 4 februarie este mai putin probabila. De asemenea, BNR ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii la lei pentru a relaxa conditiile monetare.

Rozalia Pal, economist-sef GarantiBank, se asteapta ca BNR-ul sa mai reduca dobanda cheie cu 0,5% pana la finalul primului trimestru din 2014, ajungand astfel la 3,5%. Acest nivel ar putea fi mentinut pana la sfarsitul anului 2014.

öFiindca trendul de dezinflatie este un fenomen nu doar local ci si unul European si mondial, indiferent de influentele inflationiste ale unor preturi administrate sau de alte interferente politice, pentru sfarsitul anului 2014 am asteptarile cele mai optimiste pe acest indicator - catre 3%. Rezervele minime obligatorii vor scadea pe ambele paliereö, a spus Adrian Mitroi, secretar general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania, pentru DailyBusiness.ro.

De asemenea, Florentina Cozamanca, senior economist in cadrul RBS, se asteapta ca relaxarea politicii monetare sa continue in 2014 cu doua taieri a dobanzii de politica monetara, a cate 25 de puncte de baza fiecare, in cadrul urmatoarelor doua sedinte de politica monetara (8 Ianuarie si 4 Februarie), astfel incat rata dobanzii sa ajunga la 3.50%, urmand apoi ca BNR sa inceapa reducerea graduala a ratelor rezervelor minime obligatorii de la nivelul actual de 15% la lei si 20% la valuta.

Claudiu Cazacu spune ca dobanda de politica monetara ar putea ajunge la 3,5% in prima jumatate a anului. Sunt posibile si reduceri ale rezervei minime obligatorii, in special pentru lei.

Citeste si: Radiografia economica a unui an electoral. 5 prognoze cheie pentru 2014
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 21:05
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter