FINANTE-BANCI

Piata bancara, afectata de restructurari. Ce tranzactii au avut loc in 2013

23 decembrie 2013, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
calc-insolventa.jpg
Piata bancara din Romania a trecut in acest an printr-un amplu proces de restructurare, prin care unele banci sunt vandute partial sau integral. De asemenea, bancile si-au regandit structura teritoriala, au continuat sa inchida o parte sucursale si au concediat mii de angajati. Vezi cum s-a schimbat piata bancara in 2013.

Criza si scaderea interesului fata de credite, a facut ca bancile sa fie mai atente si la reducerea costurilor. Unele au ales chiar sa-si vanda segmentul de business de retail si sa se axeze mai mult pe corporate.

Directorul general al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Johan Gabriels, a declarat anterior ca piata bancara din Romania se va restructura si in urmatorii doi sau trei ani vor ramane doar 15 banci, din care 5 - 6 universale, plus o alta categorie de banci mai mici, dar specializate pe anumite nise.

äSistemul bancar romanesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii urmatori. Dintre cele peste 40 de banci prezente pe piata romaneasca, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 - 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate", a spus Johan Gabriels.In acelasi timp, presedintele ING Bank, Misu Negritoiu, spune ca sistemul bancar s-ar putea imbogati cu "o banca romaneascaö sau chiar "o banca de dezvoltare".

"Am auzit voci ca źhai sa facem o banca romaneasca╗ si vad ca se cloceste ceva sau źsa facem chiar o banca de dezvoltare╗. Nu cred ca este o situatie mai neinspirata de a irosi resurse pentru o institutie care, ma rog, sa ne uitam la cateva banci romanesti care au aparut prin anii 90 si acum probabil sunt tot pe acolo, deci este absolut inutil", a afirmat Negritoiu.

Vezi mai jos ce tranzactii au avut loc in acest an in piata.

ATE Bank - Umbrarescu

Grupul elen Piraeus Bank a finalizat recent vanzarea subsidiarei ATE Bank Romania catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu.


Dorinel Umbrarescu a semnat in aprilie un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.

Transferul a avut loc dupa finalizarea separarii unei parti semnificative a activelor si pasivelor ale ATE Bank Romania si preluarea acestora de catre Piraeus Bank Romania. Piraeus Bank Romania a anuntat in noiembrie preluarea unei parti mari a clientilor din portofoliul ATE Bank Romania.

La mijlocul lui 2012, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania.

ATE Bank isi va schimba denumirea in Banca Romana pentru Credit si Investitii, institutie de credit condusa de Marinel Burduja.

RIB ľ Getin

Grupul bancar polonez Getin Holding a anuntat, pe 5 noiembrie 2013, achizitionarea Romanian International Bank (RIB) pentru a se extinde in regiune, valoarea tranzactiei nefiind data publicitatii.

Pe 4 decembrie, Getin Holding a finalizat achizitia 100% a Romanian International Bank. Aceasta este cea de-a cincea banca straina care face parte din grup. Grupul Polonez este prezent si in Rusia, Ucraina si Belarus.

Oficialii polonezi au spus ca vor sa transforme banca achizitionata intr-o institutie financiara puternica si eficienta.

ôOdata cu achizitia RIB, Getin Holding isi incepe strategia de dezvoltare pe piata locala. Obiectivul nostru este sa trasformam banca intr-o institutie financiara puternica si eficienta, un jucator activ in sectoare cheie ale pieteiô, declara Rafal Juszczak, presedintele Consiliului de Administratie al Getin Holding.

ôCa grup, oferim un model de business de succes, pe care dorim sa il implementam si in Romania. Ne dorim insa sa adaptam acest model la contextul local si la nevoile clientilor, pentru ca numai o astfel de abordare ne poate garanta succesulö, a adaugat el.

Citibank - Raiffeisen

La finalul lunii octom
brie, Raiffeisen Bank si Citibank Romania au anuntat ca au incheiat operatiunile tehnice de migrare a clientilor persoane fizice transferati la Raiffeisen. Tranzactiile efectuate pana la data de 25 octombrie inclusiv, conform programului de lucru anuntat, vor fi reflectate in ultimul extras de cont emis de Citibank Romania, in timp ce operatiunile pe care clientii le-au facut dupa aceasta data se vor regasi pe primul extras de cont ce va fi emis de catre Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank Romania si Citibank Romania au semnat in primavara acestui an un acord prin care Raiffeisen Bank preia portofoliul de retail al Citibank Romania. Tranzactia a devenit efectiva la 1 iulie.

RBS - UniCredit

In septembrie,
UniCredit Tiriac Bank si RBS Romania au anuntat finalizarea transferului business-ului de retail si Royal Preferred Banking al RBS de catre UniCredit Tiriac Bank S.A. si UniCredit Consumer Financing IFN S.A.

Procesul de transfer initiat in 5 august s-a definitivat in data de 16 septembrie. Acesta a implicat migrarea tehnica a produselor si conturilor clientilor in sistemul UniCredit, precum si transferul juridic si tehnic al clientilor, cat si al angajatilor asociati business-ului de retail.

UniCredit Tiriac Bank S.A. si UniCredit Consumer Financing IFN S.A. au cumparat business-ul de retail si Royal Preferred Banking al RBS (Bank) Romania S.A. reprezentand aproximativ 315 milioane euro in active si 230 milioane euro in pasive.

Bank of Ciprus - Marfin

De asemenea, depozitele sucursalei
Bank of Cyprus au fost transferate, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, institutie inregistrata in Romania, care va fi capitalizata cu 20 milioane euro.

Marfin Romania (al carei actionar majoritar - Popular Bank of Cyprus va fi lichidat) este o banca garantata din punctul de vedere al depozitelor de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) de la Bucuresti.

Plafonul de garantare este de 100.000 de euro, in echivalent lei, indiferent de moneda de constituire a depozitelor. Plafonul este acelasi in toate tarile Uniunii Europene.

Banca Romaneasca

Totodata, Grupul National Bank of Greece (NBG) se va retrage de pe pietele din sud-estul Europei, inclusiv Romania, unde detine
Banca Romaneasca. In acest caz, NBG se va retrage din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Albania.

NBG a ajuns la un acord cu autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene conform caruia grupul va pastra participatia majoritara la subsidiara turca Finansbank, dar va renunta la majoritatea operatiunilor din Europa de Sud-Est, scria in octombrie Kathimerin.

National Bank of Greece (NBG) a cumparat in octombrie 2003 pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 99,279% din capitalul social al acesteia.

Bancpost

Recent, a aparut informatia ca Bancpost ar putea fi preluata de Piraeus. Astfel, presa elena scria la inceputul lunii octombrie ca Piraeus Bank ia in calcul preluarea Bancpost (Romania) de la Eurobank, in schimbul cedarii subsidiarei din Bulgaria sau a celor din Bulgaria si Serbia, potrivit unui scenariu prezentat intr-un plan de reorganizare intocmit la solicitarea Directiei Generale Concurenta a Comisiei Europene.

Banca a prezentat doua exemple ale modului in care ar putea fi realizate astfel de schimburi intre bancile elene. Astfel, o varianta ar fi un schimb intre subsidiara Piraeus din Bulgaria si cea a Eurobank din Romania, Bancpost. Un al doilea exemplu prevede un schimb intre filialele Piraeus din Bulgaria si Serbia cu filiala Eurobank din Romania. Piraeus analizeaza pentru ambele variante impactul schimbului asupra rezultatelor si indicatorilor financiari.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
soso a spus:
23/12/2013 20:15
la banca romaneasca a fost cel mai grav din cate am auzit ...
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 20:52
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter