FINANTE-BANCI

Visa, despre limitarea platilor cash si a comisioanelor interbancare: Trebuie analizate toate efectele

31 ianuarie 2014, ora 12:50, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
calc.bani.jpg
Visa Europe a precizat ca a luat la cunostinta recentul proiect de Ordonanta de Guvern care propune limitarea platilor in numerar si modificarea OUG nr. 193/2002 in sensul limitarii comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si de credit, precum si dezbaterile generate de aceasta propunere.

Potrivit Visa, Romania are in prezent cel mai scazut nivel de penetrare a cardurilor din Europa (7% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei, fata de media europeana de 30%) si se situeaza pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste nivelul economiei subterane (28% din PIB). Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere puternica a utilizarii platilor electronice si este evident faptul ca romanii sunt foarte deschisi sa accepte inovatia in domeniul platilor, beneficiind astfel de confort si securitate sporite.

äPrin noile masuri de limitare a platilor in numerar, Guvernul Romaniei demonstreaza ca intelege importanta platilor electronice pentru societatea romaneasca. Asa cum am aratat in rapoartele noastre recente, exista o legatura stransa intre nivelul economiei subterane si numarul platilor electronice efectuateö, se arata in comunicatul Visa Europe.

Oficialii Visa au mentionat ca pentru a crea un cadru favorabil utilizarii extinse a platilor electronice, este esential ca toti jucatorii din industria platilor sa poata opera si sa concureze in conditii egale. Acest lucru este vital pentru a asigura continuarea investitiilor si a inovatiei, care vor oferi diversitatea optiunilor, confortul si securitatea pe care consumatorii si comerciantii le asteapta si le pretind in mod justificat.


Trebuie analizate efectele reducerii comisioanelor interbancareAcestia au adaugat ca äinterventiile in vederea reglementarii pietei pot avea insa consecinte neintentionate. De aceea, este important sa ne asiguram ca au fost analizate cu atentie toate posibilele efecte ale unei reduceri drastice si bruste a comisioanelor interbancare printr-un cadru de reglementare adecvat, pentru a evita un impact negativ asupra investitiilor in noile tehnologii de plata si pentru a nu descuraja utilizarea cardurilor de catre consumatoriö.

äComisioanele interbancare joaca un rol esential in echilibrarea sistemului de plata pentru toate partile implicate ľ detinatori de carduri, comercianti, banci emitente si acceptatoare - si in stimularea folosirii platilor electronice. Fiecare piata este unica si flexibilitatea in stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare in Europa ar trebui sa permita incurajarea optiunii de plata potrivite pentru fiecare piata in parte, in special pe pietele unde nivelul de dezvoltare a platilor electronice este intr-un stadiu incipientö, au mai spus reprezentatii Visa intr-un comunicat.

Guvernul va limita comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.

In ceea ce priveste limitarea platilor in numerar, in scopul combaterii evaziunii fiscale si intaririi disciplinei financiare si avand in vedere recomandarile Comisiei Europene, a fost elaborat prezentul proiect de ordonanta a Guvernului, publicat pe Ministerul Finantelor, care vizeaza in principal urmatoarele aspecte:
  • limitarea platilor in numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica áprin diminuarea plafonului valoric al acestora, de la plafonul zilnic maxim de 10.000 lei, respectiv 5.000 lei catre o singura persoana juridica, la plafonul zilnic maxim de 2.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 5.000 de lei/zi. Limitarea platilor zilnice in numerar la 2.000 lei/persoana vor fi aplicabile si in cazul:
    • operatiunilor de plati in numerar efectuate de operatorii economici catre persoane fizice, reprezentand plata contravalorii unor livrari de bunuri, sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si árestituirile de imprumuturi sau alte finantari;
    • operatiunilor de incasare in numerar efectuate de áoperatorii economici de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, acordarea de imprumuturiásau alte finantari;
  • limitarea operatiunilor de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana
  • limitarea incasarilor si platilor in numerar efectuate intre persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie.
  • stabilirea sanctiunilor aplicabile celor care depasesc plafoanele, respectiv aplicarea de amenzi in cuantum de 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele. Sanctiunile propuse au drept scop anularea impactului negativ asupra bugetului de stat datorat pierderilor cauzate de rambursarile de TVA efectuate catre persoane care au facut plati in numerar, si-au dedus TVA, dar in amonte se constata ca furnizorii care trebuiau sa plateasca TVA la buget au disparut.
Citeste si:
Asa scade evaziunea fiscala? Ce efecte va avea limitarea platilor cash
Cash-ul devine istorie? Inlocuirea platilor in numerar cu cele prin card se accelereaza
ARB, despre limitarea comisioanelor: Trebuie analizate impactul asupra utilizatorilor si costurile
Cum este descurajata plata cu cardul din cauza reducerii comisioanelor interbancare
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 14 August 2022, 05:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter