- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2024 întâmpină România cu majorări: „În Codul Fiscal, se prevede ca orice taxă locală se indexează anual, până la 30 aprilie.”

29 Sep, 15:32 • Oprea Alina
În 2024, se preconizează o creștere de 13,8% a taxelor și impozitelor locale, astfel că indexarea se află în conformitate cu rata inflației pentru anul fiscal anterior, care a fost de 13,8% în 2022 conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
2024 întâmpină România cu majorări: „În Codul Fiscal, se prevede ca orice taxă locală se indexează anual, până la 30 aprilie.”

Taxele și impozitele locale care vor fi afectate de creștere în 2024 sunt următoarele: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval; toate acestea fiind categorisite de către Economedia.

Cu ce procente vor fi indexate acestea?

Au fost stabilite niște norme prin intermediul cărora taxele și impozitele locale vor fi majorate. În cazul unui impozit sau a unei taxe locale care constă într-o anumită sumă de bani va fi indexată cu 13,8%. Orașele mari, precum București, Arad, Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești au concluzionat, în anul 2024, o majorare cu un procent de 13,8%, iar pentru cei care dețin mașini hibride sunt vești bune, întrucât impozitul acestora se va reduce cu 95%. O altă notificare asupra majorării este aceea că în cazul plății cu anticipație se va oferi o bonificație de 10%.

Taxa specială de 2% pentru bănci
Citește și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/a-aparut-oficial-lista-noilor-taxe-pentru-romani-iata-pentru-ce-va-trebui-sa-scoatem-mai-multi-bani-din-buzunar-dupa-ce-legea-austeritatii-va-fi-aprobata-371696/

În București, în cazul autovehiculelor, situația se prezintă astfel: impozitul auto nu depinde decât de cilindrele fiecărui autovehicul, iar tarifele parcărilor se vor majora cu un procent aproximativ de 14%; punând în temă și domeniulimobiliar, spre exemplu, un apartament cu trei camere va avea un impozit crescut de la aproximativ 250 de lei la 290 de lei, diferența dintre anul 2023 și anul 2024, conform celor furnizate de Economedia.

Ce a decis Oradea?

Unele primării au luat alte decizii, printre care se află și Oradea, care a impus un impozit mai mic, de doar 7%. Primarul Oraei a declarat că rata inflației este destul de mare, procentual vorbind (13,8%).

„În Codul Fiscal, se prevede ca orice taxă locală se indexează anual, până la 30 aprilie, cu rata inflației comunicată de INS. Comunicatul de pe pagina Ministerului de Finanțe pentru 2024 a fost că inflația se va calcula la 13,8%. Ca atare, impozitele și taxele locale ar trebui indexate cu 13,8%. Noi, ca municipalitate trebuia să luăm o decizie. Rata inflației e destul de mare, așa că am decis să propunem pentru consultarea publică o majorare cu 7%.”, a declarat Florin Birta, Primarul orașului Oradea, conform Economedia.

Citește și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-externe/la-ce-taxe-nu-se-va-putea-renunta-in-romania-ministrul-de-finante-arunca-bomba-nu-le-putem-tolera-la-nesfarsit-371578/