- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A apărut oficial lista noilor taxe pentru români. Iată pentru ce va trebui să scoatem mai mulți bani din buzunar, după ce Legea Austerității va fi aprobată

26 Sep, 11:22 • Bumbeneci Diana
Lista noilor taxe pentru români provocate de Legea Austerității. Guvernul își asumă azi lista cu produsele și serviciile pentru care vom scoate bani mai mulți din buzunar.
A apărut oficial lista noilor taxe pentru români. Iată pentru ce va trebui să scoatem mai mulți bani din buzunar, după ce Legea Austerității va fi aprobată

Taxele vor fi clar mai mari pentru români. Guvernul își asumă astăzi răspunderea pe Legea Austerității. Peste doar câteva ore, pachetul cu masurile fiscale va fi trimis în Parlament. Înainte însă, Guvernul se reunește în ședință.

Lista taxelor mai mari pe care le vor achita românii

Peste doar două ore, la ora 13.00, miniștrii au fost convocați în ședință. Cabinetul Ciolacu va analiza amendamentele depuse de parlamentari.

Înainte de ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu va avea o nouă discuție cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, pentru a putea lua o decizie finală. După ședință, proiectul de asumare ajunge în Parlament. Ulterior, la ora 17:00 este convocat plenul reunit al celor două camere în care Marcel Ciolacu va anunța că își asumă răspunderea pentru impunerea noilor taxe.

După angajarea răspunderii, opoziția are la dispoziție 3 zile pentru a depune moțiune de cenzură. Daca moțiunea nu este depusă, legea se consideră adoptată.

Exista însă posibilitatea atacării la CCR a legii care impune noi taxe. Termenul pentru sesizarea CCR este de 2 zile. Dacă legea nu este sesizată la Curte, merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Poți citi și: Marcel Ciolacu confirmă valul de concedieri masive în România! Iată cine sunt angajații care vor rămâne fără locul de muncă

Cine sunt românii afectați

Prima lovitură pentru români este aceea că TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru târguri, panouri fotovoltaice și locuințe până în 120.000 de euro. Astfel, românii vor fi nevoiți să scoată în plus, față de ce și-au planificat, suma de 3200 de euro pentru casă, bani care se vor duce la stat.

Același lucru se va întâmpla și în cazul accesului la cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m).

Mai mult, taxa pe valoarea adăugată va crește de la 5% la 19% pentru transportul în scop turistic sau agrement. TVA crește de la 5% la 9% și pentru festivaluri, cluburi și activități sportive, dar și pentru produsele montane, bio sau tradiționale.

Prețurile cresc și pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr, după ce taxa pe valoarea adăugată va crește de la 9% la 19%. Și accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri și expoziții va fi mai scump, după ce TVA-ul crește de la 9% la 19%.

Mai poți citi azi și: Ce se va întâmpla cu taxele românilor și cu scumpirile alimentelor. Marcel Ciolacu: „Ne-am îndatorat 200 de miliarde de lei într-un an și câteva luni”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult