- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi afectate de ultimul val de Inteligență Artificială. SUA și Europa vor avea cel mai mult de suferit

31 Mar, 23:55 • Cornel Ghimeșan
300 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume ar putea fi automatizate car urmare a celui mai nou val de tehnologii care folosesc inteligența artificială și care au dat naștere unor platforme precum ChatGPT.
300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi afectate de ultimul val de Inteligență Artificială. SUA și Europa vor avea cel mai mult de suferit

300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi afectate de ultimul val de Inteligență Artificială. Economiștii Goldman Sachs au publicat duminică un raport potrivit căruia, 18% dintre toate muncile la nivel mondial ar putea fi computerizate, iar cele mai mari efecte se vor simți în economiile avansate, transmite CNN.

Citește și Se creează noi locuri de muncă. Începe reprofesionalizarea românilor. Anunț major de la guvern

300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi afectate de ultimul val de Inteligență Artificială

Experții spun că cei mai afectați vor fi administratorii și avocații, însă la polul opus s-ar afla persoanele care au activități ce presupun un consum fizic de energie mai mare sau care au loc la exterior, precum cele din domeniul construcțiilor și al reparațiilor.

Conform estimărilor băncii americane, aproximativ două treimi din muncile actuale desfășurate în SUA și Europa sunt expuse în aceste momente la un anume grad de automatizare [cu ajutorul] inteligenței artificiale, iar un sfert dintre acestea ar putea fi realizate de AI în totalitate.

Economiștii Goldman Sachs spun că ChatGPT, tehnologia care a captat atenția lumii întregi, capabilă să răspundă la solicitări și să scrie eseuri, a determinat deja mai multe companii din întreaga lume să regândească felul în care oamenii ar trebui să lucreze zi de zi.

La începutul lunii martie, dezvoltatorul ChatGPT a anunțat cea mai nouă versiune a programului: GPT-4. Platforma i-a impresionat deja pe utilizatori cu codul său mai simplu, abilitatea de a crea un website dintr-o schiță foarte sumară și de a obține note mari la examene.

Reprezentanții Goldman Sachs spun că folosirea inteligenței artificiale afectează și va afecta unele joburi, însă la fel ca și până acum, orice inovație tehnologică duce într-un final la o creștere a numărului de locuri de muncă disponibile.

În timp ce piața muncii va suferi și efecte negative, adoptarea noilor tehnologii ar putea în ultimă instanță să crească productivitatea și să ridice PIB-ul global cu 7% în următorii 10 ani, conform Goldman Sachs.

De exemplu, în cazul muncitorilor din SUA între 25% și 50% din volumul lor de muncă poate fi înlocuit de inteligența artificială.

Cercetătorii au subliniat faptul că această combinație dintre reducerea semnificativă a costurilor în privința mâinii de lucru, crearea de joburi noi și creșterea productivității pentru muncitorii care nu își vor pierde locul de muncă va duce cel mai probabil la un boom al productivității asemănător celor apărute după introducerea unor tehnologii de uz general precum motorul electric și calculatorul personal.

Citește și ANAF scoate la concurs 100 de locuri de muncă. Pe ce poziții se află posturile vacante

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult