- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost aprobat proiectul de lege pe care AUR voia să îl boicoteze. Ce prevede acesta și ce activități vor exista pentru prevenirea separării copilului de familie

10 May, 20:52 • Cornel Ghimeșan
Proiectul legislativ, pe care AUR ar fi vrut să îl vadă dispărut, a fost votat astăzi în camera deputaților, trecând cu 222 „pentru”. Acesta face referire la activitatea care vizează prevenirea separării copilului de familie.
A fost aprobat proiectul de lege pe care AUR voia să îl boicoteze. Ce prevede acesta și ce activități vor exista pentru prevenirea separării copilului de familie

Miercuri, 10 mai, Camera Deputaților a adoptat proiectul care vizează modul de organizare a activității menită să prevină separarea copilului de familie. Printre altele, acest proiect legislativ mai vizează și înființarea Observatorului Naţional al Copilului. În ceea ce privește acest proiect, au fost înregistrate 222 voturi „pro” și 40 „contra”. Guvernul a inițiat acest proiect, care prevede:

„activitatea de prevenire a separării copilului de familie are la bază promovarea principiului interesului superior al copilului şi a respectării drepturilor copilului; promovarea bunăstării sociale, spirituale şi morale, a sănătăţii fizice şi mentale, sub orice formă şi prin orice mijloace pentru copilul expus riscului de separare de familie;

promovarea, cu prioritate, a valorilor familiale, a menţinerii în familie a copilului expus riscului de separare şi integrarea lui în comunitate; participarea copilului, în funcţie de vârstă şi gradul de maturitate, şi a familiei la deciziile care îl privesc”, conform documentelor oficiale.

Alte articole: Ce se întâmplă cu banii românilor în luna iunie. Când vor ajunge pensiile seniorilor României

Conform acestuia, un copil este considerat ca fiind în risc de separare de familie în momentul în care familia care se ocupă cu creșterea și îngrijirea lui are o situație financiară și condiții de locuit precare. De asemenea, acest aspect face referire și la situațiile în care există risc de sărăcie ridicat, o stare de sănătate precară a unuia sau a mai multor membri ai familiei, un mediu abuziv și/sau violent sau alte situații care ar putea afecta relațiile dinte adulți și copii.

Ce alte prevederi mai există în proiectul legislativ

Mai mult de atât, chiar dacă familia care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului nu se încadrează în niciuna dintre situațiile expuse anterior, se va considera că există riscul separării, dacă în această familie a exista comportament delicvent, părăsirii repetate ale domiciliului, consumului de alcool şi de droguri, tentativei de suicid şi abandon şcolar.

„Pentru prevenirea separării copilului de familie, serviciul public de asistenţă socială are obligaţia de a sprijini familia care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil care poate fi în risc de separare, dacă familia, în funcţie de situaţia economică şi condiţiile de locuit ale acesteia, trăieşte în sărăcie extremă; are venituri reduse şi nu primeşte beneficii de asistenţă socială;

are părintele unic susţinător sau ambii părinţi fără ocupaţie sau în şomaj; ocupă fără drept anumite spaţii de locuit, inclusiv spaţii construite ilegal sau locuinţe improvizate ori spaţii care nu sunt destinate locuirii; nu dispune de spaţiu locuibil suficient raportat la numărul de persoane, respectiv locuinţa este supraaglomerată; locuieşte în spaţii improprii sau întâmpină probleme privind siguranţa şi igiena locuinţei”, prevede proiectul.

Serviciul public de asistență socială va trebui să susțină familiile care au unul sau mai mulți copii polispitalizați, familiile care au copii care nu au fost înscriși într-o formă de învățământ sau nu o frecventează sau familiile care au copii cu cerințe educaționale speciale.

Planul în acest sens a fost întocmit pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Acesta va însuma, în mod obligatoriu, o serie de servicii și activități adresate părinților. Printre acestea se numără:

  •  informarea, consilierea şi acompanierea în domeniul sănătăţii, educaţiei, ocupării forţei de muncă, locuirii şi protecţiei sociale;
  • dezvoltarea abilităţilor parentale;
  • facilitarea accesului acestora la beneficiile de asistenţă socială şi serviciile existente;
  • referirea către servicii sociale, de educaţie, sănătate şi de ocupare a forţei de muncă.

Totodată, acest plan trebuie să ia în calcul și anumite măsuri care să vizeze îmbunătățirea situaţiei financiare a familiei, a condiţiilor de locuit, a abilităţilor parentale, a aptitudinilor casnice, precum şi asigurarea accesului şi participarea la diverse forme de educaţie, la tratament sau reabilitare pentru comportamentele la risc, consumul de droguri şi alcool, îngrijirea adecvată şi protecţia copiilor împotriva oricăror forme de violenţă, sprijinirea părinţilor ai căror copii au beneficiat sau ar avea nevoie de servicii de protecţie.

Dacă acest plan este implementat în parametrii corecți va fi analizat și monitorizat de către asistentul social sau, în anumite cazuri, de tehnicianul în asistență socială care este responsabil cu activitatea de prevenire a separării copilului de familie.

Acest proiect legislativ mai prevede și înființarea Observatorului Naţional al Copilului. Acesta este un instrument, care presupune un sistem informatic dezvoltat, care va fi controlat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Proiectul mai prevede înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului, care este un modul din cadrul unui sistem informatic dezvoltat şi administrat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

„Observatorul Copilului reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate cu mijloace informatice pentru înregistrarea de către autorităţile administraţiei publice locale a copiilor aflaţi în situaţie de risc de separare de familie”, mai prevede proiectul.

Pe parcursul dezbaterilor cu privire la acest proiect legislativ, mai mulți deputați AUR au protestat. Aceștia au apărut în fața tribunei cu mai multe pancarte care afișau mesaje dure: „Ajutăm familia, nu furăm copiii”, „Opriţi jaful naţional”.

Citește și: Românii vor beneficia de pensia de serviciu de 80% din salariu. Cine poate intra în posesia banilor și ce trebuie să facă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult