- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost aprobată o nouă schemă de ajutor. Sunt în joc 228 milioane de lei

01 Feb, 17:47 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru români. S-a aprobat o nouă schemă de ajutor.
A fost aprobată o nouă schemă de ajutor. Sunt în joc 228 milioane de lei

Noua schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024 se ridică la 228 de milioane de lei credite de angajament. De altfel, valoarea totală a schemei încadrându-se în plafonul maxim de peste 561 de milioane de lei pentru perioada 2023 – 2027, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

O nouă schemă de ajutor pentru români

„Prin prezentul proiect de act normativ se stabileşte valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024, în sumă de maximum 228.000.000 lei, credite de angajament, din care 70.680.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 157.320.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 161.864.000 lei credite bugetare, din care 50.178.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 111.686.000 lei pentru speciile ovine şi caprine”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Citește și: Sorin Grindeanu dă de pământ cu conducerea Portului Constanța. „Toată conducerea Portului Constanța o destitui dacă acest lucru se adeverește”

Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023 – 2027, în sumă de 561.571.180 lei.

Potrivit unui comunicat al MADR, remis AGERPRES, ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.

Actualul proiect face referire la promovarea creşterii animalelor, prin încurajarea exploatării animalelor de reproducţie de rasă pură şi a porcilor de reproducţie hibrizi.

“Sprijinirea acestei activităţi constituie o pârghie pentru creşterea viabilităţii fermelor prin stabilizarea veniturilor fermierilor şi eliminarea discrepanţelor şi disparităţilor între categorii de ferme, sectoare agricole şi teritorii, dar şi pentru asigurarea menţinerii producţiei agricole concomitent cu îmbunătăţirea performanţelor economice şi creşterea veniturilor pentru fermele mici/medii/de familie.

Vezi și: Pensii februarie 2024. Când vor primi românii veniturile pe luna următoare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult