- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acte de identitate eliberate în regim de urgență! Senatul a adoptat proiectul legislativ

05 Oct, 20:42 • Cornel Ghimeșan
Senatul României a adoptat un proiect legislativ inițiat de USR, prin care actele de identitate ar putea fi eliberate în regim de urgență. Proiectul vine în ajutorul persoanelor care sunt forțate să presteze servicii sexuale sau să cerșească.
Acte de identitate eliberate în regim de urgență! Senatul a adoptat proiectul legislativ

Miercuri, Senatul, prima cameră sesizată, a adoptat un proiect legislativ inițiat de USR, care prevede eliberarea actelor de identitate în regim de urgență pentru victimele traficului de persoane. Astfel persoanele care sunt obligate să presteze servicii sexuale sau să cerșească nu vor mai fi sancționate și vor putea să obțină acte de identitate rapid.

Citește și: ANOFM anunță zeci de mii de locuri de muncă libere pentru români. Ce domenii se caută

Accesul la servicii de asistență și protecție pentru victimele traficului depinde în prezent de deșinerea unui act de identitate, iat majoritatea victimelor nu mai au acces la actele lor, deoarce în mod uzual traficanții confiscă toate bunurile acestora, inclusiv actele, tocmai pentru a le izola și pentru a se asigura că nu au șanse de scăpare, precizează un comunicat de presă al USR.

Acte de identitate eliberate în regim de urgență! Senatul a adoptat proiectul legislativ
Acte de identitate eliberate în regim de urgență! Senatul a adoptat proiectul legislativ

„Iniţiativa prevede trei măsuri importante – conferirea dreptului de a avea orice tip de act de identitate; eliberarea actelor de identitate mult mai rapid, în maximum 15 zile faţă de 30 de zile în prezent; şi posibilitatea ca domiciliul declarat să fie sediul unui birou de avocatură ori al unei organizaţii neguvernamentale, scutind astfel victimele de a se mai deplasa în localităţile de origine unde pot activa reţelele care le-au traficat. Astfel, prin aceste măsuri, victimele care au rămas fără documente din cauza traficanţilor vor putea avea acces imediat la toate serviciile de asistenţă şi protecţie de care au nevoie”, a afirmat senatorul Radu Mihail, luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului.

Acte de identitate eliberate în regim de urgență

Iniţiativa USR transpune în legislaţia naţională normele europene în domeniul combaterii traficului de persoane, în contextul în care România este principala ţară-sursă din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte victimele traficului sexual, conform raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii din anul 2021. Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă a senatorilor Silvia Dinică şi Radu Mihail şi a deputatului Iulian Lorincz urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional, conform News.com.

Alte articole: Parlamentarii discută despre cum să mai crească impozitele pe proprietate. Cât ar putea ajunge un impozit pentru un apartament

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult