- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adrian Câciu afirmă că digitalizarea poate fi instrumentul combaterii evaziunii fiscale!

17 Nov, 09:09 • Oprea Alina
Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a făcut declarații referitoare la situația evaziunii fiscale, care reprezintă o problematică foarte întâlnită în România. Digitalizarea pare a fi cea care ar putea să combată această problemă!
Adrian Câciu afirmă că digitalizarea poate fi instrumentul combaterii evaziunii fiscale!

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat faptul că este de neacceptat în continuare o evaziune de 10% din PIB sau un „gap” de TVA de 35%. Social-democratul a mai declarat că digitalizarea este unul dintre cele mai importante instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale, precum și ieșirea din birouri pe partea de antifraudă și inspecție fiscală.

„Ele vor fi făcute publice cred că în săptămânile următoare. Ştiu că se lucrează intens la acest proiect şi este binevenit. O să mai spun şi eu ce au spus şi liderii coaliţiei şi am spus-o şi eu, când eram ministru de finanţe. Este de neacceptat în continuare o evaziune de 10% din PIB sau un «gap» de TVA de 35%.”, a comunicat Adrian Câciu, potrivit Digi24.

Citește mai multe despre: Ciolacu a luat decizia care va bucura sute de mii de elevi: „Programul Masă caldă în școli, pe care l-am extins în acest an, trebuie să continue”

România, cea mai mare rată de evaziune fiscală

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, nu de mult, că România este țara în care evaziunea fiscală este cel mai des practicată din Uniunea Europeană, dar că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul instituțiilor statului.

Evaziune fiscală
Evaziune fiscală

„Vreau să vă anunţ cu tristeţe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea. Nu este singura măsură (impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate – n.red.). Sunt foarte multe măsuri pe combaterea evaziunii. Şi am văzut, în presă, în ultimul timp, că nu se mai joacă nimeni – instituţiile statului, Ministerul de Interne – a început nimeni să nu se mai joace în ceea ce priveşte drogurile şi evaziunea fiscală. Cred că e un început corect.”, a declarat Premierul, conform sursei citate.

Guvernul vrea să taxeze cu 70% veniturile nedeclarate. Declarațiile premierului au venit în contextul în care Guvernul dorește să-și asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale, în care e cuprinsă și prevederea potrivit căreia veniturile nedeclarate vor fi taxate cu 70%, nu cu 16%, așa cum se întâmplă în prezent.

Cei de la ANAF vor fi cei care se vor ocupa de cei care nu își declară veniturile. Sunt vizați cei care se afișează cu bunuri de valoare, case sau mașini scumpe, dar în actele oficiale nu figurează cu venituri care să poată justifica achiziția unor astfel de bunuri. O astfel de măsură pune presiune pe ANAF, instituție care a fost deseori criticată pentru lipsa acțiunilor ferme.

Fiscul are nevoie de o reformă pentru a putea ține pasul cu realitățile economice și cu diversificarea surselor de venit, după cum susțin experții. Fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, arăta recent că gradul de colectare e la numai 26% din PIB, un procent care situează România mult în spatele altor țări europene.

Citește mai multe despre: Declarații noi în ședința coaliției de astăzi. Marcel Boloș a prezentat care sunt măsurile pentru reducerea evaziunii fiscale