- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutoare de la stat pentru două mari regiuni din România! Ministrul Finanțelor confirmă revoluția investițiilor

21 Feb, 17:36 • Bumbeneci Diana
Ministru Adrian Câciu confirmă noi ajutoare record pentru români. Două regiuni primesc investiții majore.
Ajutoare de la stat pentru două mari regiuni din România! Ministrul Finanțelor confirmă revoluția investițiilor

Vești bune pentru românii din sudul și estul țării. Ministerul Finanțelor confirmă astăzi că se vor debloca mai multe investiții de anvergură. Despre aceste beneficii a vorbit chiar ministrul Adrian Câciu, scrie Mediafax.

Ajutoare de la Ministerul de Finanțe pentru două mari regiuni

2023 va fi anul în care toate eforturile, atât ale mele ca ministru de Finanțe, cât și ale colegilor mei cu responsabilități în domeniu din cadrul MF se vor concentra pe susținerea activă a dezvoltării schemelor de investiții cu efect de multiplicare în economie”, afirmă Adrian Câciu.

Tot în acest context, ministrul Adrian Câciu spune că în 2023 se vor debloca marile investiții în Sudul și Estul țării. Până la finele anului, banii vor ajunge la români.

2023 va fi anul în care toate eforturile, atât ale mele ca ministru de Finanțe, cât și ale colegilor mei cu responsabilități în domeniu din cadrul MF se vor concentra pe susținerea activă a dezvoltării schemelor de investiții cu efect de multiplicare în economie. Și vrem să atingem acest obiectiv prin acțiuni armonizate între pârghiile MF- mă refer aici la înnoirea celor două scheme de ajutor de stat pentru investițiile mari și direcțiile setate la nivelul executivului European”, scrie pe Facebook Adrian Câciu.

Vezi și: România, umbrită de o sărăcie lucie. Sorin Grindeanu confirmă că mai multe orașe nu se pot susține din punct de vedere economic

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe
Adrian Câciu, ministrul de Finanțe

El amintește că luni Comisia Europeană a aprobat modificarea hărții ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027.

Diferența față de vechea așezare pe harta României este creșterea limitelor de acordare a ajutoarelor de stat în anumite regiuni pentru a reduce decalajul de dezvoltare regională și a stimula zonele cu nevoi mai mari să devină poli de atracție investițională. Astfel, costurile de investiții eligibile care pot fi suportate de stat cresc de la 60% la 70% în anumite părți ale regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia, iar în regiunile Centru și Vest, acestea de majorează de la de la 40 % la 50 %. În perioada imediat următoare, pe baza noilor reglementări europene privind ajutorul de stat și în urma dialogului cu mediul de afaceri urmează să definitivăm noile schemele de ajutor de stat la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru cadrul 2024-2027.

Țintim o anvelopă bugetară mai mare decât cea precedentă, îndreptată către obiective precum: valoare adăugată creată în economiile locale, diversificarea lanțurilor de producție, crearea și păstrarea de locuri de muncă, creșterea PIB per capita. Ne aliniem reglementărilor blocului comunitar, ne uităm la decalajele de dezvoltare și cum să le micșorăm, dar în același timp suntem atenți și cum anume alocăm banii statului”, adaugă ministrul de Finanțe.

Te mai poate interesa și: România, umbrită de o sărăcie lucie. Sorin Grindeanu confirmă că mai multe orașe nu se pot susține din punct de vedere economic

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult