- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutorul de la stat a fost aprobat pentru patru companii la începutul anului 2023! Care sunt societățile care au beneficiat de suma uriașă de 458 milioane de lei

14 Apr, 09:26 • Lupu Alexandra
Patru companii au primit aprobare la începutul acestui an pentru ajutorul de la stat de 458 milioane de lei. Iată care sunt acestea.
Ajutorul de la stat a fost aprobat pentru patru companii la începutul anului 2023! Care sunt societățile care au beneficiat de suma uriașă de 458 milioane de lei

Ajutorul de stat de 458 milioane de lei a fost aprobat la începutul acestui an pentru patru companii, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor. Așa cum relatează economedia.ro, în prezent, se analizează cererea de acord de finanțare pentru alte șase societăți, precum Antibiotice, Holcim, 595 Solutions sau Trutzi.

Ce companii au primit ajutorul de stat

Informațiile furnizate de Ministerul Finanțelor arată că patru companii au primit ajutor de stat în valoare de 458 milioane de lei la începutul anului 2023. În paralel, reprezentanții analizează cererea de acord de finanțare pentru alte șase societăți. Din acest punct de vedere, solicitările pot fi soluționate fie cu emiterea acordului pentru finanțare, fie cu o scrisoare de respingere.

„Analiza unei cereri de acord pentru finanțare se poate finaliza fie cu emiterea acordului pentru finanțare fie cu emiterea unei scrisori de respingere.

În ceea ce privește cererile de acord pentru finanțare respinse, având în vedere că pentru acestea nu se acordă ajutor de stat, Ministerul Finanțelor nu poate furniza informații fară acordul intreprinderilor, deoarece acest lucru ar putea conduce la încalcarea principiului concurenței loiale sau ar putea crea un prejudiciu de imagine respectivelor întreprinderi”, transmite Ministerul Finanțelor.

Vezi și: Companiile românești se sting unele după altele. „Nu pot rezista! Preţul energiei ne sufocă afacerea”

La finalul anului trecut, au fost aprobate ajutoare de stat pentru industria auto, iar printre companiile care au beneficiat de acest suport se numără Tesla Group, Star Assembly, Dacia, Continental Automotive. Pe de altă parte, una dintre societățile care a primit acord pentru finanțare la începutul lui 2023 este Gloves Global.

Compania este deținută de grupul german PPE, specializat în efectuarea echipamentelor de protecție, de la combinezoane medicale și până la mănuși și măști. La începutul anului, firmei în cauză i-a fost aprobat un ajutor de 154 milioane lei. Societatea vrea să folosească banii pentru a construi o fabrică de mănuși din nitril, mai exact, un proiect de peste 280 milioane de lei.

A doua companie este Gestamp Beycelik România. Furnizorul spaniol de componente auto primit un ajutor de stat de 101 milioane de lei. Societatea a intrat pe piață încă din 2017, atunci când a preluat indirect controlul asupra fabricii MPO România. Compania este controlată de Beycelik Gestamp Otomotiv Sanayi, din Turcia.

Ajutor de stat pentru companii
Ajutor de stat pentru companii

La finalul anului trecut, se relata că grupul spaniol vrea să construiască o nouă fabrică în România, unde se vor produce repere electrice pentru Dacia și Ford, dar mai ales, unde vor exista 630 de angajați. Gestamp a achiziționat deja un teren de 5.5 hectare, iar construcția va începe în primăvara anului viitor.

A treia companie care a obținut ajutorul de stat este Centrul Medical „Sfântul Pantelimon”. Societatea este înființată în 2022 în Galați și a primit suma de 78.3 milioane de lei. Despre situația financiară generală a societății nu sunt disponibile foarte multe informații la ora actuală. Firma funcționează pe baza codului CAEN Activități de asistență spitalicească, iar Gâdea Cătălin-Emil este acționar majoritar.

Premium Cast SRL este ultima companie care a primit acordul de finanțare la începutul anului. Societatea se ocupă cu fabricarea produselor metalice obținute prin deformare plastică. Firma a fost înființată în august 2022 și are o cifră de afaceri de doar 350 lei, și de asemenea, un profit net de 339 lei.

Citește și: Companiile din România care oferă 4 zile de lucru pe săptămână. Ideale pentru un weekend prelungit