- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alocaţii copii 2024. Când vor fi majorate alocațiile și câți bani vor primi în plus copiii

28 Sep, 15:42 • Stefan Simion
Alocaţii copii 2024. Alocațiile de stat pentru copii se calculează în funcție de rata inflației, ceea ce înseamnă că acestea vor crește de la 1 ianuarie 2024.
Alocaţii copii 2024. Când vor fi majorate alocațiile și câți bani vor primi în plus copiii

Alocaţii copii 2024. Deși Guvernul a anunțat că alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 2024, nu este exclusă posibilitatea, ca şi în cazul pensiilor, ca majorarea să se facă din martie, după ce INS anunţă oficial rata inflaţiei din anul precedent.

Conform legii, alocațiile vor fi majorate diferențiat, în funcție de vârsta copiilor. Mai exact, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani (dacă vorbim de copil cu handicap), primesc, în prezent, 631 de lei lunar. Copiii aflați în următorul interval de vârstă (2-18 ani), dar și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale primesc 256 de lei pe lună. Tot 631 de lei primesc și copiii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de handicap. Suma a crescut anul acesta de la 600 de lei, cât primeau în anul 2022.

Alocaţii copii 2024. Când vor fi majorate alocațiile și câți bani vor primi în plus copiii

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Alocația lunară de plasament a fost majorată în 2022. Concret, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent material sunt în cuantum de 950 de lei.

Citeste si Alocaţii copii 2023. Soluţia simplă pentru a găsi copilul pe card peste 60.000 de lei la majorat

De alocație pot beneficia și copiii născuți în Republica Moldova, cu condiția ca părinții să dețină cetățenia română. Părinții care se încadrează în această cerință trebuie să depună un dosar la Primăria localității de care aparțin pentru obținerea alocației.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți. Plata alocației poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar. Deși în lege nu este prevăzută o dată exactă la care drepturile bănești le copiilor să fie virate în conturi, în ultimii ani, plata s-a făcut, de obicei, în data de 8 ale lunii, pentru luna anterioară. În situația în care data de 8 pică în weekend, banii vor fi virați fie vineri, fie luni. Data poate fi ușor decalată în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor.

În situația în care părinții copilului nu au deschise conturi bancare, banii ajung la beneficiari prin Poștă.

Alocaţie copii 2024. Cum să gestionezi banii din alocaţie, recomandările unui analist financiar

Este lesne de constatat faptul că suma de bani primită de la stat cu titlul de alocaţie pentru copii este insuficientă pentru nevoile copilului. Cu toate astea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții pot oferi un sprijin copiilor lor, în special când aceștia ajung la vârsta majoratului, vârstă de la care şi nevoile cresc.

Iată două opțiuni de economisire, potrivit consultantului financiar Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance:

  • Depozitul „la saltea”. Părinţii ar putea pune deoparte banii copiilor, astfel încât, cu 256 de lei pe lună, în 20 de ani, ar putea economisi aproximativ 61.440 de lei;
  • Depozitul bancar este şi mai recomandat deoarece beneficiezi de dobândă. Cu un randament mediu anual de 4%, în 20 de ani, se pot economisi 61.440 de lei și se poate obține un sold de 90.058 de lei. Adică, un câștig net de 28.618 de lei.

Citeste si Alimentele care și-ar putea păstra prețul până la sfârșitul anului. Legea urmează să fie votată de Camera Deputaților

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult