- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANALIZĂ. Guvernul aruncă cu măsuri dure de la 1 august și 1 septembrie. Pe ce vor fi risipite salariile românilor

13 Jul, 08:55 • Constantin Cristina
Guvernul analizează o listă de măsuri fiscale pentru a reuși să acopere gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei. Măsurile se vor aplica de la 1 august și 1 septembrie.
ANALIZĂ. Guvernul aruncă cu măsuri dure de la 1 august și 1 septembrie. Pe ce vor fi risipite salariile românilor

Coaliția PSD-PNL intenționează să aplice un mega-pachet de măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, care ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie, a transmis G4Media.ro. Măsurile propuse de Guvern vin pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană.

Citește și: Se schimbă radical legea pensiilor! Seniorii din România se lovesc de noi decizii ale Guvernului. Când apare schimbarea

ANALIZĂ. Guvernul aruncă cu măsuri dure de la 1 august și 1 septembrie. Ce se va întâmpla cu salariile românilor

De asemenea, unele creșteri de taxe și impozite sunt complet noi, cum ar fi introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro, altele sunt idei mai vechi cum ar fi impozite mărite pentru jocuri de noroc și tutun.

Potrivit sursei citate, lista cu măsuri nu este cea finală, ci doar o analiză la nivelul guvernului. Ultimele informații spun că PSD și PNL cad greu de comun acord asupra propunerilor, deoarece fiecare partid dorește să-și protejeze propriul electorat.

„Dacă vor fi adoptate la pachet, va fi o lovitură dură pentru clasa de mijloc și mediul de afaceri”, au declarat pentru sursa citată surse liberale.

Guvern
Guvern

Iată propunerile Guvernului

 • Introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500 de mii de euro. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5000 de euro anual la stat.
 • Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%. (potrivit unor surse guvernamentale, pentru circa 15 miliarde de euro profit raportat e micro se plătesc în prezent doar 1% impozit)
 • Impozit pe dividende crescut de la 8% la 10%. (în discuție procentul)
 • Impozit de 1 la sută pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 100 de milioane de euro. (Nu are susținere în Guvern)
 • Majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3750 în a doua, respectiv în construcții de la 4.000 la 4.500
 • Supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Președinelui României.
 • TVA unic de 19%, eventual crescut la 21 sau 22%. În prezent există cote reduse de TVA pentru anumite bunuri și servicii, cum ar fi TVA de 9% la alimentele de bază. Asta ar însemna anularea cotelor diferentiate de TVA la Horeca, pâine, carne, lapte, cărți, activitati culturale, etc. Premierul Ciolacu s-a pronunțat recent împotriva creșterii TVA.
 • Potrivit surelor G4Media.ro, în urma discuțiilor cu reprezentanta Comisiei Europene s-a decis să se mențină cele două tipuri de TVA (19% și 9%, inclusiv la HORECA)
 • Vor fi supraimozitate sumele de transfer în cazul companiilor care își scot profitul din țară.
 • Vor fi desființate 200 de mii de posturi neocupate din administrație.
  Introducere contribuției de asigurări de sănătate (CASS) si la salariile din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție si din Construcții
 • Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip „păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – foie gras, icre negre, etc

Alte articole: Decizie fără precedent. Guvernul elimină facilitățile fiscale din construcții de la 1 septembrie, dar salariul brut ar putea crește la 4500 lei în 2024