Angajații de la stat vor fi plătiți conform bunelor practici ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de lege, care urmează să fie transmis la Parlament, privind guvernanța corporativă în întreprinderile publice, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
„Aprobăm astăzi un proiect de lege ce va fi transmis la Parlament, prin care introducem cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă în toate întreprinderile publice. În premieră, toţi angajaţii din aceste întreprinderi, inclusiv şefii, vor fi plătiţi în funcţie de performanţă, folosind bunele practici ale OECD„, a precizat prim-ministrul.
Premierul a menționat faptul că Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a publicat indicatori de performanță pentru fiecare instituție în parte.
AMEPIP a publicat, recent, în Monitorul Oficial, ordinul privind stabilirea nivelului minim al indicatorilor de performanță la întreprinderile publice.
Indicatorii de performanță sunt împărțiți în mai multe categorii:
La capitolul indicatori nefinanciari, sunt menționați consumul de energie, emisiile de CO2, satisfacția clienților, retenția acestora, numărul mediu de ore de formare per angajat, siguranța la locul de muncă, numărul de brevete obținute și ponderea femeilor în consiliul de administrație.
Citeste si Investiție masivă în România. Noua fabrică aduce locuri de muncă într-o regiune afectată de șomaj
„Autoritățile publice tutelare și întreprinderile publice se raportează la același nivel minim prevăzut în anexă și la momentul alegerii, stabilirii sau negocierii, după caz, a indicatorilor-cheie de performanță, potrivit obligațiilor referitoare la indicatorii-cheie de performanță prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare”, stabilește, printre altele, ordinul mai sus amintit.