- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră despre cardurile sociale! Ce riscă românii care nu au cheltuit banii până la finalul lunii decembrie

24 Dec, 12:27 • Cornel Ghimeșan
Statul a acordat și în acest an carduri sociale în valoare de 250 de lei românilor vulnerabili prin programul „Sprijin pentru România“, cu scopul ca aceștia să-și poată cumpăra alimentele necesare.
Anunț de ultimă oră despre cardurile sociale! Ce riscă românii care nu au cheltuit banii până la finalul lunii decembrie

Ce riscă românii care nu au cheltuit banii până la finalul lunii decembrie. Chiar dacă cardurile pentru alimente au fost emise în vara anului 2022, programul de sprijin al cetățenilor vulnerabili a continuat și în acest an, însă banii de pe voucherele sociale trebuie cheltuiți în decursul acestei luni, scrie Kanald.ro.Citește și Carduri sociale 2024. Marcel Ciolacu face noi precizări! Ce se va întâmpla cu ajutorul financiar începând cu anul viitor

Ce riscă românii care nu au cheltuit banii până la finalul lunii decembrie

Ultima tranșă de bani a fost virată pe data de 15 decembrie, însă cardurile sociale ar urma să expire la finalul acestui an.

Astfel, românii care beneficiază de aceste carduri trebuie să știe că banii pot fi cheltuiți până la finalul lunii decembrie, în caz contrar, vor fi retrași automat.

Autoritățile le atrag atenția beneficiarilor acestui program că anul 2023 este ultimul în care voucherele pentru alimente sunt valabile, acestea urmând să expire la începutul anului viitor.

Suma totală a ajutorului financiar pe care fiecare român care face parte din categoria persoanelor vulnerabile a primit-o este în valoare de 1.500 de lei. Aceștia au fost oferiți în șase tranșe a câte 250 de lei la fiecare două luni.

Potrivit informațiilor transmise de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, categoriile de cetățeni eligibili pentru cardurile sociale sunt:

  •  Oamenii fără adăpost, reglementați conform prevederilor legale în vigoare;
  • Pensionarii ale căror venituri nete lunare nu depășesc suma de 1.500 de lei;
  • Familiile care au venituri nete lunare/membru mai mici sau egale cu suma de 600 de lei (acestea trebuie să aibă în îngrijire minimum 2 copii);
  • Familiile monoparentale care au venituri nete lunare de maximum 600 de lei;
  • Familiile care au dreptul de a primi ajutor social conform Legii nr. 416/2001 referitoare la venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare nu depășesc suma de 1.500 de lei.

Cu toate acestea, românii nu riscă să piardă doar banii pentru alimente, dacă nu îi cheltuie la timp, ci și o parte din suma aferentă ajutoarelor pentru încălzire.

Chiar dacă acest sprijin financiar este oferit până în luna martie a anului 2024, nu perioada de valabilitate îi va afecta pe beneficiari ci informațiile trecute în cererea pentru acordarea respectivului ajutor. În funcție de aceste aspecte, suma ajutorului de încălzire poate fi mai mică sau mai mare.

Pentru a beneficia de acest ajutor, cetățenii trebuie să înainteze, la primăria de care aparțin, o cerere și o declarație pe propria răspundere. în care trebuie să specifice: informații referitoare la sistemul de încălzire al locuinței, componența familiei și veniturile lunare încasate (acestea trebuie să fie de maximum 1.386 de lei/membru de familie sau de maximum 2.053 de lei/persoană, în cazul celor care locuiesc singuri).

Citește și Ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, a făcut anunțul! Cardurile sociale au fost alimentate!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult