- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră despre salariul minim! Care sunt noile valori propuse Guvernului de către Blocul Național Sindical

28 Sep, 20:28 • Cornel Ghimeșan
Reprezentanții Blocului Național Sindical au propus Guvernului ajustarea salariului minim pentru ca angajații să nu înregistreze pierderi, ci să obțină un venit mai mare.
Anunț de ultimă oră despre salariul minim! Care sunt noile valori propuse Guvernului de către Blocul Național Sindical

Anunț de ultimă oră despre salariul minim! Astfel, în domeniul construcțiilor, salariul minim brut ar trebui să crească la 4.600 de lei, iar în agricultură la 3.500 de lei brut, potrivit propunerilor BNS.

Citește și Cu cât se mărește salariul minim pe economie! Guvernul a anunțat oficial creșterea

Anunț de ultimă oră despre salariul minim!

Reprezentanții BNS spun că  pentru a implementa aceste creșteri în cele două domenii, construcții și agricultură, este necesară adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, potrivit Antena3CNN.

Guvernul a inițiat în sectorul Construcțiilor un proiect de OUG, iar singura chestiune rămasă de clarificat este nivelul exact al salariului minim și data de la care acesta va fi aplicat.

Cât despre sectorul Agricultură, este necesară o modificare urgentă a Legii 135/2022, deoarece salariul minim prevăzut de aceasta va deveni mai mic decât cel stabilit de Guvern prin Hotărârea sa privind salariul minim național începând cu 1 octombrie 2023.

Concret, salariul minim prevăzut de Legea 135/2022 va deveni inaplicabil, deoarece este inferior limitelor stabilite la nivel național.

BNS spune că pentru a preveni o reducere a salariului minim net în sectorul Construcții după implementarea reformei fiscale propuse de Guvern, este necesar ca salariul minim brut din acest sector să fie crescut la cel puțin 4.600 de lei.

În sectorul Agricultură, aplicarea salariului minim național de 3.300 de lei ar duce la o reducere a salariului net cu 94 de lei pentru angajații din acest sector imediat după intrarea în vigoare a reformei fiscale.

De asemenea, reprezentanții BNS trebuie să se clarifice în mod legal situația facilității fiscale (deducere de 200 de lei) aplicată salariului minim național conform OUG 168/2022.

Creșterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 de lei a fost justificată inițial ca o compensare pentru renunțarea la această facilitate fiscală.

Situația acestei facilități este în aceste momente incertă și poate avea un impact negativ asupra salariilor până la sfârșitul anului 2023.

În lipsa unui act normativ care să modifice această situație, salariul minim net va crește cu 181 de lei începând cu 1 octombrie 2023, urmând să scadă cu 83 de lei începând cu 1 ianuarie 2024, dacă nu se adoptă o altă hotărâre de guvern pentru modificarea salariului minim, atrag atenția cei din Blocul Național Sindical.

În cazul în care nu se renunță la facilitatea de 200 de lei, majorarea salariului minim național de la 3.000 la 3.300 de lei, va aduce venituri suplimentare la bugetul public în ultimele 3 luni ale anului de aproximativ 666 milioane de lei.

Astfel, salariul minim este majorat și se renunță la această facilitate, veniturile bugetului public vor crește cu 1,1 miliarde de lei în ultimele 3 luni ale anului 2023.

Citește și Medicii stomatologi, nemulțumiți de măsurile fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea marți în Parlament. Ce cer cadrele medicale

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult