- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră din partea Companiei Naționale Aeroporturi București! Magazinele din Aeroportul Otopeni se închid temporar

23 Feb, 15:16 • Cornel Ghimeșan
Românii care în perioada următoare vor călători cu avionul trebuie să știe că magazinele din Aeroportul Otopeni se vor închide temporar. Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a anunțat că suspendarea activității comerciale din magazine va dura o lună de zile.
Anunț de ultimă oră din partea Companiei Naționale Aeroporturi București! Magazinele din Aeroportul Otopeni se închid temporar

Anunț de ultimă oră din partea Companiei Naționale Aeroporturi București! Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București spun că serviciile tip duty-paid au fost suspendate temporar, după ce contractul de asociere pentru aceste spații a expirat, scrie Observatornews.

Citește și Sorin Grindeanu anunță când va fi gata noul terminal de la Aeroportul Timișoara. „Sunt o serie de alte proiecte în derulare”

Anunț de ultimă oră din partea Companiei Naționale Aeroporturi București!

Contractul de asociere cu spațiile din aeroport a fost câștigat de o companie franceză, care a decis să reamenajeze spațiile, inclusiv zona de restaurante și cafenele va fi afectată. Cu toate acestea, lucrările se vor face, însă, pe rând.

„Această perioadă este necesară pentru parcurgerea tuturor etapelor obligatorii în astfel de situații, cum ar fi efectuarea operațiunilor de inventariere, predare-primire etc. dar și pentru pregătirea spațiilor comerciale pentru funcționarea conform noului contract de închiriere, încheiat, în urma unei proceduri transparente de licitație, cu societatea Lagardère Travel Retail România. Atât CNAB, cât și partenerii contractuali vor depune toate eforturile necesare pentru a scurta perioada de indisponibilitate a acestor servicii”, au transmis reprezentanții CNAB.

Potrivit CNAB, saloanele business nu vor fi afectate. Totodată, zona food va fi afectată puțin, pentru că unele cafenele/restaurante vor fi transferate altor chiriași și cele mai multe dintre spații vor fi reamenajate, însă acest lucru nu se va face simultan.

Aeroporturile renunță la această regulă privind bagajele de mână!

Scanerele CT ultramoderne vor elimina regula care limitează la 100 ml lichidele din bagajele de mână, aplicată în cele mai mari aeroporturi din lume. Noile scanere vor avea rol în îmbunătățirea securității, pentru că vor oferi imagini mai detaliate și vor detecta mai ușor potențialele pericole.

Scanerele CT ultramoderne vor elimina regula care limitează la 100 ml lichidele din bagajele de mână, aplicată în cele mai mari aeroporturi din lume, promițând să eficientizeze controalele de securitate și să reducă timpul de așteptare, relatează Euronews, citat de știripesurse.ro

În prezent, pasagerii au voie să aducă la bordul avionului maximum un litru de lichide, împărțit în recipiente de cel mult 100 ml fiecare, în bagajul de mână când trec prin controlul de securitate. Acestea trebuie să fie separate într-o pungă transparentă resigilabilă și scoase din bagajul de mână la trecerea prin scanerele de securitate.
După 18 ani, această regulă va fi eliminată în unele țări, grație instalării unor scanere avansate în aeroporturi. Folosind tehnologia Tomografiei Computerizate (CT) cu raze X, similară celei din domeniul medical, aceste instrumente vor furniza imagini 3D cu interiorul bagajelor.

Imaginile pot fi rotite la 360 de grade și mărite, permițând o analiză amănunțită, asemănătoare cu „despachetarea digitală a bagajului”, explică producătorul de dispozitive de securitate Smiths Detection. Noua tehnologie aduce o îmbunătățire considerabilă față de imaginile 2D utilizate acum în cele mai multe aeroporturi.

Scanerele de ultimă generație folosesc și algoritmi sofisticați care pot detecta explozivi, inclusiv lichizi, precum și alte pericole, potrivit Departamentului pentru Transport din Marea Britanie.

Actualele scanere 2D pot face deosebirea între materialele organice și cele anorganice, afișându-le în culori diferite, dar scanerele CT merg mai departe. Cu ajutorul inteligenței artificiale, acestea pot distinge între tipurile de lichide – precum apa, apa oxigenată sau alcoolul cu concentrație ridicată – și oferă o imagine completă a dispozitivelor electronice, potrivit producătorului Sens-Tech.

Dacă un obiect arată suspect, bagajul va fi examinat atent de ofițerii de securitate.

Citește și Aeroportul Tulcea, „fantoma” care duce spre Delta Dunării. Deși în 2023 a avut un buget de 166 milioane de lei, pe aici au trecut doar 300 de pasageri

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult