- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Apar bani noi în România! Cum arată moneda de 10 lei. BNR a făcut anunțul

18 Dec, 18:26 • Cornel Ghimeșan
BNR a făcut anunțul cel mare! În România urmează să apară o nouă monedă. Este vorba despre o monedă din aur, care are o anumită tematică. Au fost publicate primele imagini.
Apar bani noi în România! Cum arată moneda de 10 lei. BNR a făcut anunțul

Luni, Banca Națională a României (BNR) a comunicat că va introduce în circulație o monedă din aur cu tematica „Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești”.

Citește și: Curs valutar BNR, astăzi, 18 decembrie 2023! Cum evoluează principalele monede?

Pe aversul monedei, se regăsește o ilustrație a uneia dintre terminațiile în formă de animal ale diademei princiare de la Bunești-Averești. De asemenea, sunt incluse inscripția „Romania” dispusă într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 lei” și anul emisiunii, care este „2023”. Reversul monedei prezintă o reprezentare a diademei princiare de la Bunești-Averești, însoțită de denumirea acesteia.

Monedele din aur vor fi protejate în capsule transparente din metacrilat și vor fi însoțite de broșuri de prezentare. Cumpărătorii vor primi, de asemenea, certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză și franceză, semnate de guvernatorul BNR și de casierul central.

Numărul maxim de exemplare disponibile pentru moneda din aur este limitat la 1.000 de piese. Prețul de vânzare al monedei este de 690 de lei, fără TVA, dar incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele cu tema „Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești” sunt destinate circulației pe teritoriul României, iar procesul de introducere în circuitul numismatic va fi gestionat de sucursalele regionale ale BNR, inclusiv cele din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Achiziționarea acestor monede se poate face exclusiv prin intermediul serviciilor sucursalelor regionale ale BNR. Colecționarii pot consulta lista produselor numismatice disponibile la ghișeele sucursalelor băncii centrale, iar la lansarea unei noi emisiuni numismatice, un număr limitat de piese este disponibil pentru rezervări online, iar o parte poate fi achiziționată direct, fără rezervare prealabilă

„Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular, în limita stocului destinat rezervărilor online. În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, vă informăm că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective”, anunță BNR.

Citește și: Indicele ROBOR scade. Date BNR, astăzi, 18 decembrie 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult