- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

APIA, anunț de ultimă oră pentru fermieri! Când își vor primi românii subvențiile. ”Vom începe plata finală”

13 Nov, 15:36 • Bucătaru Gabriela
În aceste momente, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în mijlocul campaniei de plată a avansului subvențiilor aferente anului 2023.
APIA, anunț de ultimă oră pentru fermieri! Când își vor primi românii subvențiile.  ”Vom începe plata finală”

APIA, anunț de ultimă oră pentru fermieri! Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat că până la această dată peste 480.000 de fermieri au fost autorizați la plată, scrie agrotv.ro.

Citește și Anunţul APIA pentru fermieri: în ce ordine intră pe card avansul subvenţiei pe 2023

APIA, anunț de ultimă oră pentru fermieri!

Fostul șef al APIA a subliniat că până în prezent au fost plătiți în jur de 300 de milioane de euro, iar obiectivul instituției este ca până la finalul anului 2023 să vireze suma de 1 miliard de euro în conturile fermierilor români.

”În data de 30 noiembrie se finalizează plata avansului. Deja peste 480.000 de fermieri sunt autorizați la plată o sumă undeva la 300 de milioane de euro, iar zilnic se fac autorizări la plată. Targetul impus APIA este și anul acesta 1 miliard de euro până la sfârșitul anului.

De ce ne dorim acest lucru? Pentru că și fermierii au nevoie de această infuzie de capital, dar banii se și întorc în bugetul statului în 4-5 ianuarie, astfel că statul poate să-i folosească în altă parte”, a declarat Adrian Pintea.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii a subliniat că la fel ca și în anii precedenți, după plățile în avans, APIA va demara plata finală la data de 2 decembrie.

”Pe urmă, după data de 2 decembrie, vom începe plata finală. Cei care au luat avansul vor lua diferența de la 70% FEGA și 85% FEADR, iar cei care nu au luat avans vor lua suma integral”, a mai spus Pintea în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

Luni, 6 noiembrie, APIA a anunțat deblocarea plăților efective pentru avansul din subvențiile pe acest an. La acest moment se achită numai schemele aferente sectorului vegetal – lista completă o găsiți în articolul Avans APIA 2023. Lista subvențiilor la hectar și animale care sunt autorizare pentru plată.

La acest moment, conform anunțurilor oficiale, plata avansului APIA se face într-un ritm alert.

”Săptămâna trecută începând de miercuri s-au clarificat lucrurile cu Ministerul Finanțelor și s-au pus toate detaliile la punct. Noi aveam deja 1 miliard de euro asigurat de Guvernul României prin bugetul Ministerului Agriculturii pentru plățile în avans. Astăzi este luni și începând de astăzi vor vedea fermierii zilnic bani în conturi pentru că autorizarea este într-un ritm alert. Deci de astăzi încolo fermierii zilnic pot să verifice conturile și cu siguranță banii vor intra”, a explicat Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia de ieri, luni – 6 noiembrie, de pe TVR 1.

Citește și Anunțul zilei de la APIA. 276 de milioane de lei ajung în conturile fermierilor