- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

APIA oferă 215 euro/hectar. Cum poți fi eligibil la plată

05 Feb, 12:01 • Bumbeneci Diana
Bani de la APIA pentru români. Instituția anunță un nou sprijin financiar, precum și criteriile de eligibilitate pentru obținerea finanțelor.
APIA oferă 215 euro/hectar. Cum poți fi eligibil la plată

APIA

continuă finanțarea românilor. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță în continuare prezentarea noilor scheme de plată incluse în Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027. Este vorba despre  sprijinul cuplat pentru venit alocat sectorului leguminoase pentru industrializare.

Conform reprezentanților APIA, forma aceasta de ajutor financiar se acordă cultivatorilor de mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi. Se va acorda o plată unică pe hectarul eligibil, cuplată de producția vegetală.

Alocarea financiară orientativă pentru anul 2023 (contribuția Uniunii în EUR) este de 1.354.500,00 Euro, cu un cuantum unitar planificat de 215 Euro/ha. Mai mult, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este de 6.300 hectare.

„Beneficiarii sunt solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului cuplat prevăzute de legislația națională, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul cuplat pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul Politicii Agricole Comune (planuri strategice PAC) și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului”, anunță APIA.

Ai mai putea citi: Ministrul Agriculturii anunță ce se va întâmpla cu prețurile alimentelor în 2023. „Sunt prețuri de respect față de munca celor care întorc brazda țării și lucrează în spațiile acestea zootehnice”

Bani de la APIA
Bani de la APIA

Cum poți deveni eligibil pentru plata APIA

  • Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;
  • Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil;
  • Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;
  • Fermierul trebuie să utilizeze sămânța certificată, în conformitate cu legislația națională;
  • Fermierul trebuie să facă dovada comercializării unor cantități minime anuale, stabilite prin legislația națională;

În situația în care fermierul are și calitatea de procesator, acesta face dovada procesării prin documente contabile interne.

Ai mai putea citi: Cine poluează: vaca, sau mașina? Petre Daea: „Că, acum, vaca este responsabilă când avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult