Victima este o femeie din Deva, profesoară, care a fost atrasă în această capcană după ce i-a fost prezentată posibilitatea de a avea parte de câștiguri rapide prin investiții în acțiuni ale unei companii aparent celebre. Astfel, persoane necunoscute i-au cerut să instaleze o aplicație aparent inofensivă. Însă, în realitate, era vorba despre un program de tip remote access, cu ajutorul căruia atacatorii au preluat controlul total asupra telefonului său.
Citește și Concedieri pe bandă rulantă într-un alt judeţ din România. Peste 700 de oameni concediați
„Am fost atrasă prin sistemul de acțiuni. Asta a fost prima atracție. E un sector nou și eu fiind dascăl am vrut să învăț noul. Mi-au prezentat imagini pe telefon și mi-au solicitat să instalez o aplicație, iar apoi au făcut totul de la distanță, ceea ce eu nu am știut. Instant. Mi-au prezentat imagini pe telefon și mi-au solicitat să instalez o aplicație. Apoi au făcut totul de la distanță, ceea ce eu nu am știut. Am văzut creditul mare, pe care eu nu l-am vrut, fără știrea mea”, a declarat victima, citată de DCNews.
Când și-a dat seama ce s-a întâmplat, femeia a luat legătura cu oamenii legii și, din fericire, o mare parte din prejudiciu a fost recuperat.
„În urma promisiunilor de câştig rapid şi sigur, femeia a fost determinată să furnizeze date cu caracter personal şi să instaleze, pe telefonul mobil, aplicaţii de acces de la distanţă (remote access) prin intermediul cărora persoanele au accesat în mod ilegal contul bancar al femeii, au contractat un credit pe numele acesteia şi au efectuat tranzacţii bancare frauduloase în valoare totală de 57.390 lei”, precizează IPJ Hunedoara.
Citește și Cât se mai depreciază leul în fața euro și când vor putea scădea dobânzile. Analiza ING
Intervenția promptă a polițiștilor a dus la recuperarea unei părți din prejudiciu – aproximativ 40.000 de lei. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile încearcă să îi identifice pe toți cei implicați și să recupereze restul sumei.
Reprezentanții Serviciului de Investigații Criminale atrag atenția cetățenilor să fie cât mai vigilenți. în primul rând, să nu ofere date personale sau copii ale actelor de identitate pe site-uri nesigure. Apoi, să ceară sfatul unui specialist înainte de a primi diferite propuneri, aparent tentante, de a investi bani. În sfârșit, să nu permită unor persoane necunoscute accesul de la distanță la propriile dispozitive electronice.