- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Asigurare de sănătate 2023. Cât de ușor poți afla dacă ești asigurat

22 Jan, 18:56 • Polojan Tudor
Contribuabilii la sănătate (CASS) beneficiază de pachete de bază ale serviciilor medicale de stat, în mod gratuit. Oricine poate vedea dacă beneficiază sau nu de asigurare, totul printr-un singur click.
Asigurare de sănătate 2023. Cât de ușor poți afla dacă ești asigurat

Persoanele care doresc să afle dacă sunt asigurate la Casa de Asigurări Sociale și Sănătate (CASS) pot verifica acest lucru extrem de ușor. Pe site-ul Casei de Sănătate vor găsi obțiunea de verificare asigurare, iar împreună cu CNP-ul și codul de verificare regăsit în site persoana va primi un răspuns în timp real. Totodată, în aplicație se găsesc și detalii despre cardul de sănătate, dacă a fost sau nu emis, scrie kanald.ro.

Dacă răspunsul este pozitiv și se beneficiază de asigurare, persoana va primi în mod automat servicii medicale gratuite. Dacă respectiva se gândește să își schimbe locul de muncă, aceasta va mai figura ca asigurat pentru o perioadă de încă 3 luni.

Informează-te și în legătură cu: PSD știe nu una, ci două căi prin care să scadă inflația. Guvernarea PSD începe însă abia în luna mai

Card de asigurare sănătate/ sursa foto: economica.net
Card de asigurare sănătate/ sursa foto: economica.net

Ce să faceți dacă lucrați dar nu beneficiați de asigurare

În momentul în care au trecut mai mult de 3 luni de la încetarea activității la locul de muncă, statutul de asigurat nu mai este valabil. Odată ce persoana în cauză se angajează, trebuie să treacă o anumită perioadă de timp până ce aceasta va apărea din nou ca asigurată.
Dacă site-ul CNAS nu funcționează sau dacă apare în sistem ca fiind neasigurată deși persoana contribuie atât timp cât este angajată, respectiva trebuie să se adreseze mai întai angajatorului.

În momentele în care site-ul nu funcționează, sau dacă află că nu figurează în sistem, deși ar trebui, fiind angajată, persoana interesată să afle acest lucru trebuie să se adreseze, în primul rând, angajatorului, pentru a afla cauza problemei sale. Dacă angajatorul nu plătește contribuțiile, iar în urma discuțiilor cu acesta nu se remediază situația, salariatul trebuie să se adreseze celor de la Inspecția Muncii, mai întâi, apoi celor de la Fisc.

O persoană care, după 3 luni de la încetarea activității nu se angajează, poate deveni coasigurat dacă unul dintre membrii de familie o ia în întreținere. În acest fel, persoana beneficiază din nou de servicii medicale de stat gratuite.

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult