- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Băluță scoate la licitație un contract-cadru pentru regenerare urbană în valoare de 7 miliarde lei „Noul Bauhaus european este un concept în care putem să trăim mai bine”

13 Jun, 15:44 • Constantin Cristina
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță scoate la licitație un contract-cadru de 7 miliarde de lei pentru transformare urbană în următorii patru ani.
Băluță scoate la licitație un contract-cadru pentru regenerare urbană în valoare de 7 miliarde lei „Noul Bauhaus european este un concept în care putem să trăim mai bine”

Daniel Băluță, primarul de la Sectorul 4 din București, a scos la licitație în SICAP un contract-cadru de 6,98 miliarde lei pentru regenerare urbană, a informat economedia.ro.

Citește și: Licitația momentului! Daniel Băluță oferă valoarea maximală de 840 milioane lei pentru consolidarea planșeului peste Dâmbovița din Piața Unirii

Băluță scoate la licitație un contract-cadru pentru regenerare urbană în valoare de 7 miliarde lei „Noul Bauhaus european este un concept în care putem să trăim mai bine”

Contractul are obiectivul să aducă sectorul la noile standarde europene ce vizează sustenabilitatea și reziliența. Proiectul prevede reabilitarea energetică la reconfigurarea rutelor de transport public și pietonal, zonele de recreere, la care se adaugă o digitalizare pe scară largă.

Edilul subliniază că se pune accent pe dezvoltarea rutelor de transport pietonal și cu bicicleta, care vor dispune de iluminat digital și eficient, tocmai pentru a asigura siguranța cetățenilor pe stradă.

Banii pentru finanțarea contractului sunt în valoare de 1,4 miliarde de euro și vor fi din PNRR, atât din credite bancare, cât și din bugetul propriu.

„La nivelul UE a fost lansată inițiativa implementării în statele europene a conceptului ”noul Bauhaus european”, ca parte a planului de recuperare economică post-pandemie. Scopul este ca orașele sa devina neutre din punct de vedere climatic și să ofere o calitate a vieții mai bună, iar Sectorul 4 se constituie ca parte a acestui proiect de dezvoltare urbană. Noul Bauhaus european este un concept dătător de speranță pentru explorarea modului în care putem să trăim mai bine împreună după pandemie. Este vorba despre a combina sustenabilitatea cu stilul, pentru a aduce Pactul verde european mai aproape de mintea și de casele oamenilor.

Odată cu noul Bauhaus european, ambiția noastră este de a dezvolta un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita și a accelera transformarea ecologică prin îmbinarea sustenabilității cu estetica, constituind o punte între lumea artei și culturii, pe de o parte, și lumea științei și tehnologiei, pe de cealaltă parte. De asemenea, „noul Bauhaus european” se referă la modul în care trăim împreună, la valorile noastre, la spațiile noastre comune de muncă și de recreere, la experiențele noastre colective și private”, fundamentează PS4 demararea acestui program.

Daniel Băluță
Daniel Băluță

Conceptul abordat de către primarul Băluță, „Bauhaus” a fost o școală revoluționară de artă, arhitectură și design înființată de Walter Gropius la Weimar, în Germania, în 1919.

Scopul școlii era de a readuce arta în contact cu viața de zi cu zi și prin urmare arhitectura, artele spectacolului, designul și artele aplicate au primit la fel de multă importanță ca și artele plastice. Bauhaus înseamnă bau-clădire și haus-casă și reprezintă construirea unei noi societăți. Printre profesori s-au numărat Wassily Kandinsky, Paul Klee, László Moholy-Nagy și Josef Albers.

În cadrul acestui program de regenerare urbană, Sectorul 4 se va împărți în 10 zone. Acestea sunt:

  • Zona 1 delimitată de arterele: Șos. Olteniței – șos Berceni – str Ion Iriceanu;
  • Zona 2 delimitată de arterele: Șos Berceni – str Turnu Măgurele – str Emil Racoviță – str Nițu Vasile;
  • Zona 3 delimitată de arterele: str Emil Racoviță – str Turnu Magurele – b-dul Alexandru Obregia;
  • Zona 4 delimitată de arterele: b-dul Alexandru Obregia – str Turnu Măgurele – b-dul Constantin Brâncoveanu – str Nițu Vasile;
  • Zona 5 delimitată de arterele: str Luica – șos Giurgiului – Drumul Găzarului – b-dul Constantin Brâncoveanu;
  • Zona 6 delimitată de arterele: șos Olteniței – str Nițu Vasile – b-dul Constantin Brâncoveanu;
  • Zona 7 delimitată de arterele: șos Olteniței – drumul Găzarului – sos. Giurgiului:
  • Zona 8 delimitată de arterele: b-dul Tineretului – calea Văcărești – b-dul Gheorghe Șincai;
  • Zona 9 delimitată de arterele: b-dul Gheorghe Șincai – b-dul Dimitrie Cantemir – b-dul Mărășesti – Splaiul Unirii;
  • Zona 10 delimitată de arterele: b-dul Mărășești – Splaiul Unirii – Piața Natiunile Unite – str Gazelei.

Alte articole: Daniel Băluță dă startul căsătoriilor în aer liber. Taxa pe care locuitorii sectorului 4 trebuie să o achite pentru o astfel de cununie civilă