- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR a lansat o nouă monedă în România. Ce valoare are aceasta în 2024

23 Apr, 08:51 • Bumbeneci Diana
BNR a lansat o nouă monedă. Preţul la care se vinde tirajul limitat de 5.000 de piese
BNR a lansat o nouă monedă în România. Ce valoare are aceasta în 2024

Vești bune pentru colecționari: Banca Națională a României (BNR) a lansat o nouă monedă specială din argint. Aceasta are un tiraj limitat de 5.000 de exemplare.

O nouă monedă BNR

Cu o formă rotundă și margini zimțate, moneda de argint, care are o valoare nominală de 10 lei și un tiraj limitat de 5.000 de piese are un diametru de 37 de milimetri și o greutate de 31 de grame.

Pe aversul său, se remarcă portretul reginei-mamă Elena, împreună cu inscripția „România” dispusă în arc de cerc, valoarea nominală a monedei, stema țării și anul emisiunii.

Reversul monedei de argint prezintă impresionanta Clădire a Spitalului Clinic de Urgență București, alături de inscripțiile „Spital Clinic de Urgență București” și „90 ani”.

Vezi și: Mugur Isărescu a prescris iar cura cu ceai de tei! Guvernatorul BNR dă detalii despre inflația din România

Noua monedă BNR
Noua monedă BNR

Această monedă specială va fi disponibilă la un preț de achiziție de 450 de lei, fără TVA. Fiecare monedă este furnizată într-o capsulă de metacrilat transparent și este însoțită de un certificat de autenticitate redactat în limbile română, engleză și franceză, semnat de guvernatorul BNR și de casierul central.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Istoria Spitalului Clinic de Urgență

Spitalul Clinic de Urgență București, cunoscut sub numele de „Floreasca”, este un simbol al devotamentului și angajamentului față de sănătatea populației românești, având o istorie bogată care începe acum 90 de ani.

Astfel, în urmă cu 90 de ani, Spitalul Clinic de Urgență București (“Floreasca”) a luat ființă prin inițiativa și susținerea nemijlocită a Reginei Mamă Elena a României. Pe atunci, Majestatea Sa era implicată direct în organizarea și sprijinirea dispensarului din cartierul Floreasca, destinat populației defavorizate. Aceasta a dorit înființarea unui spital dedicat urgențelor medicale, întrucât în anul 1933, Regele Mihai I al României suferea de apendicită și a fost operat la Florența, în Italia.

Astfel, în 1934, o echipă de oameni cu suflet mare: Dr. Constantin Deculescu – Secretar general al Ministerului Sănătății, responsabil de domeniul sănătății publice, Prof. Dr. Nicolae Minovici – Directorul Salvării, Prof. Dr. Iacob Iacobovici – Șeful Secției Chirurgicale de la Spitalul Brâncovenesc și, nu în ultimul rând, D. R. Ioanițescu – Ministrul titular al Ministerului Muncii, Sănătății și Ocrotirii Sociale au luat decizia de a înființa Spitalul de Urgență.

Poți citi și: Cristian Popa: BNR ar putea amâna reducerea dobânzii în mai 2024. Inflația și riscurile rămân ridicate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult