- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR face anunțul zilei! Ce se întâmplă astăzi cu ROBOR

31 May, 12:12 • Bumbeneci Diana
ROBOR 31 mai 2023. Indicele bancar la trei şi şase luni stagnează.
BNR face anunțul zilei! Ce se întâmplă astăzi cu ROBOR

BNR

a publicat astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

BNR anunță ROBOR 31 mai

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, stagnează la 6,55%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Citește și: Aeroportul Brașov își deschide porțile! Au fost afișate primele zboruri și perioada în care vor fi disponibile

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, stagnează la valoarea de 6,65%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, stagnează la 6,85%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

 

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult