- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR se așteaptă la scăderea inflației sub 10% în 2024

08 Nov, 18:05 • Bumbeneci Diana
Prima parte a anului 2024 ar putea aduce o scădere a inflației. Anunțul a fost făcut de Banca Națională a României.
BNR se așteaptă la scăderea inflației sub 10% în 2024

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală. Mai exact, se așteaptă ca aceasta să ajungă la nivelul de o cifră în semestrul I 2024, conform Băncii Naţionale a României, scrie Agerpres.

BNR se așteaptă la scăderea inflației

Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 şi se accentuează ulterior, rămânând totuşi la capătul orizontului proiecţiei uşor deasupra intervalului ţintei. Perspectiva inversării traiectoriei ratei anuale a inflaţiei după ajungerea pe un platou în trimestrul IV 2022 are ca resorturi atenuarea impactului şocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în august 2023 – precum şi manifestarea tot mai pregnantă a unor efecte de bază dezinflaţioniste, alături de influenţele decurgând din probabila restrângere şi închidere rapidă a excedentului de cerere agregată, urmată de o adâncire relativ mai accelerată a gap-ului PIB în teritoriul negativ începând cu trimestrul IV 2023„, se spune în comunicatul BNR.

Conform Băncii Naționale a României, escaladarea războiului din Ucraina şi sancţiunile tot mai severe impuse pe timpul celor nouă săptămâni de război  generează însă incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, mai ales pe termen mediu a evoluţiei inflaţiei, prin efectele mai mari exercitate asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor, dar şi asupra activităţii, profiturilor şi planurilor de investiţii ale firmelor.

Incertitudini şi riscuri majore sunt asociate însă şi conduitei politicii fiscale, având în vedere cerinţa continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv şi al tendinţei generale de creştere a costului finanţării, dar într-o conjunctură economică şi socială dificilă pe plan intern şi global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populaţie şi firme, cu impact asupra parametrilor bugetari. Din această perspectivă, importante sunt caracteristicile următoarei rectificări bugetare din acest an, precum şi coordonatele proiectului de buget pentru 2023. Relevante sunt, de asemenea, conduita politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune„, se arată în comunicatul BNR.

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult