- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bucureștiul de altădată! În ce cartier din Capitală a existat o mică stațiune de schi

25 Feb, 11:14 • Lupu Alexandra
Bucureștenii se bucurau de o mică secțiune de schi chiar într-unul dintre cele mai populare cartiere! Iată cum arată Capitala de altădată.
Bucureștiul de altădată! În ce cartier din Capitală a existat o mică stațiune de schi

Unul dintre cele mai mari cartiere din București are o istorie aparte. Capitala de altădată era „dotată” cu o mică porțiune de schi, spune playtech.ro. „Ilustrația Română” din 19 ianuarie 1938 prezintă adevărata frumusețe a cartierului Berceni, acolo unde stațiunea era „aproape chintesența unui oraș, cu toate durerile și bucuriile sale”. Bineînțeles, fiecare zonă a Capitalei a avut frumusețea ei în vremurile trecute, dar nimic nu se compară cu posibilitățile pe care Berceni le promitea oamenilor încă de acum 85 ani.

Stațiunea de schi din Bucureștiul de demult

Cartierul Berceni de altădată era descris prin restaurante și bodegi în care oamenii se înghesuiau să meargă, zone cosmopolitane, case vechi și pline de inspirație, dar și de una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa, mai exact, Mânăstirea Văcărescu. Aceasta a fost demolată de Ceaușescu, iar odată cu venirea lui la conducere, multe zone frumoase ale Capitalei au avut de suferit. Mica porțiune de schi din Berceni este una dintre acestea.

Poziționată în zona de sud a Bucureștiului, pârtia era principalul motiv pentru care oamenii se înghesuiau să ajungă în cartierul Berceni. Dealul Piscului era luat la pas de persoanele care voiau să se relaxeze și să bea un ceai cald. Bogătașii erau mereu prezenți în zona menționată, fiind una dintre destinațiile lor preferate. În „Ilustrația Română” este publicată o descriere autentică a acestei locații de altădată.

Citește și: Plata taxelor, digitalizată în București. Bujduveanu: „Îşi vor putea plăti taxele către Primăria Capitalei, abonamentele STB şi abonamentele de parcare, online”

schi
schi

„In mijlocul vãii s-a format un adevãrat munte de gunoaie. O regiune întreagã de gunoi, râusoare, pante, sinuozitãti de gunoi, o suprafatã imensã din terenul Capitalei este acoperitã cu cele mai scârnave imunditati. Cu cât pãtrundem mai adânc în imunda regiune, cu atât gâtlejul ni se strânge, sufocat de un miros complex, format din miasme de cadavre, putrede descompuneri vegetale si miros acru”, Ilustrația Română, 1935.

Trei ani mai târziu, frumusețea locului a fost transformată cu totul. Pârtia din Berceni a devenit o groapă de gunoi, decizia aparținându-i primarului de atunci.

„Aici se află, strânse laolaltă de mâna năstrușnică a destinului, cimitire, sanatorii, cârciumi vestite, saloane de dans, gropi de gunoi, terenuri elegante pentru sport și clădiri modeste. Este aproape chintesența unui oraș, cu toate durerile și bucuriile sale.

Aici vin, în fiecare după-amiază, pasionații sportului de iarnă, care nu se pot deplasa la munte. Ce importanță are că, dincolo de imensa vale cu gunoaie și stuf, peste care zăpada a pus un strat purificator de alb imaculat, se văd acoperișurile caselor, turlele bisericilor, acea aglomerație de clădiri care formează orașul? Pista e bine bătătorită, schiurile alunecă vertiginos la vale și pentru clipa aceea de viteză, dispare și Valea tristă și casele depărtate”, se arată în Ilustrația Română.

Vezi și: Noi prețuri pentru parcările din București! Tarifele pentru șoferi se schimbă de la 1 martie