- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Buget 2024. Ultimele modificări și domeniile cheie către care vor merge cei mai mulți bani

02 Dec, 14:09 • Oprea Alina
Se fac ultimele modificări pentru bugetul anului 2024. Sunt discutate principalele domenii-cheie care vor primi cele mai mari sume
Buget 2024. Ultimele modificări și domeniile cheie către care vor merge cei mai mulți bani

Au mai rămas doar două săptămâni până când bugetul pentru anul viitor ar trebui să ajungă în Parlament pentru a putea fi dezbătut și votat. Anul 2024 anunță patru rânduri de alegeri, așadar sunt câteva domenii cheie care ar urma să primească bani mai mulți.

Bineînțeles, sunt anumite linii roșii care ar putea sa determine dezbinarea coaliției de guvernare în ceea ce privește bugetul. De exemplu, majorările pentru profesori, dar și banii în plus promiși pensionarilor creează probleme pentru că încă nu au fost găsite surse de finanțare pentru ele.

Ai putea fi interesat și de: Numărul bugetarilor este în creștere: statul are cu peste 10.000 de angajați mai mult! Guvernul Ciolacu a depășit la angajări Guvernele Cîțu, Orban I și II

Buget 2024

Precum am menționat anterior, sunt anumite domenii cheie care ar putea beneficia de cei mai mulți bani în anul 2024, care este un an electoral și plin cu toate cele patru rânduri de alegeri.

Budget 2024
Buget 2024

7% din PIB va merge către investiții anul viitor, iar 2,5% din PIB va merge către apărare. Foarte mulți bani se vor duce și la educație în 2024. Aproape 6% din PIB va merge către domeniul educației, 4% direct prin buget și aproape 2% prin alocările de la primării.

Se poate spune că o sumă record pentru educație din ultimii ani va fi alocată în 2024, însă de luat la cunoștință faptul că sunt câteva linii roșii în bugetul pentru anul viitor. Astfel, ar putea să dezbine coaliția de guvernare. Ar putea creea discuții aprinse între PSD și PNL. Unele discuții deja au început în coaliția de guvernare.

Acest lucru din cauza faptului că liberalii au anunțat social-democrații că nu vor renunța la majorările pe care le-au promis profesorilor anul viitor, iar aceștia cer ca toate acestea care au fost promise dascălilor să fie acordate. De asemenea, Guvernul nu trebuie să uite de pensiile românilor.

Trebuie să asigure acea majorare promisă pentru luna septembrie a anului 2024, dată până la care vor fi recalculate toate cele 5 milioane de pensii din țara noastră, potrivit Antena 3.

Rămâne de văzut cum va arăta exact bugetul pe anul viitor și dacă va reuși coaliția să îl treacă prin Parlament până la finalul acestei luni, așa cum și-au asumat partidele aflate la Guvern.

Ai putea fi interesat și de: Ghidul pentru schema de ajutor pentru materiale de construcții va fi pus în transparență săptămâna viitoare. Buget de până la 150 de milioane de euro