- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Buget de 450 de milioane de euro pentru programul „Hrană bună și sigură pentru pacienți”. Ministerul Sănătății lansează proiectul deceniului

04 Aug, 19:12 • Bumbeneci Diana
Ministerul Sănătăţii a lansat programul „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”. Pentru proiectul colosal, bugetul estimativ este de 450 milioane de euro.
Buget de 450 de milioane de euro pentru programul „Hrană bună și sigură pentru pacienți”. Ministerul Sănătății lansează proiectul deceniului

Vești excelente pentru pacienții din spitale și pentru românii care se tem că vor ajunge să aibă nevoie de internare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat vineri lansarea programului „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, care prevede reabilitarea blocurilor alimentare la spitale acolo unde există şi dotarea acestora, relatează Agerpres.

Hrană pentru pacienți

Programul pe care îl lansăm în acest moment pentru aceste 252 de unităţi sanitare publice care au fost incluse în analiză se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele există şi au bucătării şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 milioane euro, dar sunt situaţii în care deja lucrurile s-au făcut, cum este aici, la Spitalul Universitar. (…)

Am trecut să identificăm sursele de finanţare şi avem discuţii avansate cu cei de la Banca Mondială ca să putem face un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitalele româneşti, siguranţei hranei, pentru că acesta este alt aspect. Va fi un apel de proiecte pe care sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor”, a susţinut ministrul.

Vezi și: Școala va începe mai devreme anul acesta pentru elevi. Structura anului școlar 2023-2024 aduce schimbări privind vacanța de schi

Program hrană pentru pacienți
Program hrană pentru pacienți

Oficialul a mai explicat în acest context că a fost făcută o evaluare începând de anul trecut în 252 de spitale publice care a arătat că două treimi dintre acestea aveau servicii de catering şi doar o treime bucătării proprii.

De cele mai multe ori reclamaţiile sunt legate de catering, pentru că mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punct de vedere al conţinutului… Doar o treime dintre spitale aveau bucătării proprii”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila a reiterat și faptul că alocația de hrană a crescut de la 11 la 22 de lei pentru un pacient obişnuit, iar pentru cei cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi.

Sunt bani care sunt plătiţi separat de Ministerul Sănătăţii. Sunt transferaţi separat pentru hrană, nu se mai plăteşte din bugetul spitalului, cum era în trecut. Este clar că este o încurajare a dezvoltării serviciilor de bucătărie şi respectiv de preparare şi distribuţie a hranei”, a arătat Alexandru Rafila.

Conform declarațiilor managerului Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, nu este uşor de realizat într-un spital public asigurarea necesarului caloric corect.

A asigura necesarul caloric, componenţa corectă într-un meniu între glucide, lipide şi proteine este un lucru nu deloc uşor de realizat într-un spital public. Practic, spitalul nu este un restaurant în sensul propriu al cuvântului. Aici vorbim despre o alimentaţie echilibrată”,a spus medicul.

Ai putea citi și: Pensii 2023-2024. Sunt anunțate schimbări istorice. Seniorii cu stagiu mai mic de 15 ani pierd pensia și primesc „indemnizație socială”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult