- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Buna vestire 2023. Cele mai importante tradiții și obiceiuri la români. Ce nu e bine să faci azi

25 Mar, 08:41 • Constantin Cristina
Buna vestire este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 25 martie. Sărbătoarea cu cruce roșie vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri, diferite în funcție de regiune.
Buna vestire 2023. Cele mai importante tradiții și obiceiuri la români. Ce nu e bine să faci azi

Buna vestire este o sărbătoare cu cruce roșie și este prăznuită în fiecare an de Biserica otodoxă, pe 25 martie. Sărbătoarea amintește de momentul în care Arhanghelul Gavriil o anunță pe Maica Domnului că s-a născut Mântuitorul, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Bunavestire 2023. Ce să nu faci sâmbătă pentru a avea noroc şi spor până la finalul anului

Această sărbătoare pică în timpul Postului Mare, zi în care Biserica Ortodoxă acordă dezlegare la pește. Anul acesta, sâmbătă, românii se vor bucura de o masă cu pește, printre zilele de post.

Buna Vestire, ce tradiții și obiceiuri sunt

Creștinii respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri de această zi mare. Tradițiile diferă în funcție de regiunea de care aparții.

– De această sărbătoare nu este ca oamenii să se certe. Se spune că cine se ceartă de Buna Vestire va avea necaz tot anul.
– În partea Bucovinei, pe 25 martie, nu se pun ouă la clocitoare, pentru că puii ar ieși cu două capepe și patru picioare.
– În alte regiuni, oamenii amenință pomii cu un topor, apoi îi stropește cu țuică, pentru a avea rod tot anul.
– În Maramureș, lumea își strânge lucrurile nefolositoare din curți și le dau foc. Această faptă se numește „Noaptea focurilor” și este realizată de maramureșeni în fiecare an.

Bunavestire 2023.
Bunavestire 2023.

De ce se mănâncă pește

Pentru că de această mare zi este dezlegare la pește, superstiția spune că cine gustă din pește se va simți precum peștele în apă tot anul.

O altă vorbă spune că toți pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă de Buna Vestire, pentru că toți peștii din apă ar muri.

Buna Vestire are mai multe denumiri. Aceasta este cunoscută sub numele de Zămislirea Domnului, iar în calendarul popular o găsim cu numele de Blagoveștenie sau Ziua Cucului.

De aceea, pe 25 martie, primul cântec al cucului trebuia să-i găsească pe toți oamenii îmbrăcați în haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin. Iar dacă cântecul era auzit pe stomacul gol, în stanga sau spatele omului, însemna un lucru rău „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”. Mai mult, cine auzea cucul toată primăvara urma să moară în scurt timp.

Se spune că dacă oamenii nu ar respecta cu strictețe aceste obiceiuri și tradiții din moși strămoși, atunci nu vor avea parte de bogății pe tot anul.

În unele regiuni, de Buna Vestire, pe 25 martie, flăcăii și fetele care voiau să se căsătorească întrebau cucul cât mai au de așteptat, iar dacă aceasta tăcea era semn bun și că nu mai durează mult, pe când, dacă acesta cânta, nunta mai avea să aștepte încă un an, a menționat sursa citată.

Alte articole: De Buna Vestire se mănâncă pește. Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post, după ce au fost raportate creșteri de peste 30%