- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse școlare 2023. Anunț important pentru elevi! Apar schimbări la bursele școlare

13 Jul, 17:21 • Lupu Alexandra
Bursele școlare sunt reorganizate prin noile Legi ale Educației. Elevii din școlile private pot beneficia și ei de unele indemnizații.
Burse școlare 2023. Anunț important pentru elevi! Apar schimbări la bursele școlare

Potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar, care se va aplica din septembrie, regulile pentru acordarea burselor școlare vor suferi o serie de modificări, informează avocatnet.ro. Unele indemnizații se vor redenumi, iar o parte dintre condițiile de acordare se vor schimba. În cele din urmă, valoarea lor minimă va fi stabilită prin ordin al ministrului Educației, nu prin hotărâri de Guvern.

Ce se întâmplă cu bursele școlare

Una dintre schimbările care vizează bursele școlare ale elevilor arată că valoarea minimă va fi stabilită prin ordin al ministrului Educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, nu prin hotărâri de Guvern, așa cum se întâmpla până acum.

Excepție face anul universitar 2023 – 2024, unde cuantumul minim este stabilit chiar de Legea 198 / 2023 a învățământului preuniversitar, aplicabilă din 3 septembrie 2023. Indemnizațiile au fost reorganizate, motiv pentru care vor exista următoarele burse: bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică, burse de excelență olimpică I sau II. Bursa de merit este o formă de stimulare a performanței elevilor.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Veste bună pentru elevi! Se dau vouchere de 250 lei de la stat. Când le vor primi și ce pot face cu banii

Bursa socială este o formă de sprijin pentru elevii care provin dintr-un mediu dezavantajat socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, având rolul de a preveni abandonul școlar. Pe de altă parte, bursa tehnologică este o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic.

Valorile stabilite pentru cele trei burse școlare pentru anul 2023 – 2024 sunt următoarele: 450 lei/lună pentru bursa de merit; 300 lei/lună pentru cea socială și 300 lei/lună pentru indemnizația tehnologică. În plus, noile legi ale Educației au introdus bursele de excelență olimpică I și II, acordate astfel:

  • Elevii care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, beneficiază de bursa de excelență olimpică I;
  • Elevii care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației, beneficiază de bursa de excelență II.
Burse școlare
Burse școlare

Bursa de excelență olimpică se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Noua lege stabilește că bursele sociale și / sau cele tehnologice se pot cumula cu orice alt tip de indemnizație. Elevii din școlile particulare și confesionale vor beneficia de următoarele burse școlare: excelență olimpică I și II, cele sociale (dacă sunt școlarizați fără taxe), tehnologice (dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite și prezentate prin metodologia-cadru).

Valoarea lunară a indemnizațiilor de excelență olimpică este diferențiată în funcție de nivelul distincției obținute, astfel: echivalentul salariului de bază minim brut pe țară pentru locul I; 75% din salariul de bază minim brut pe țară pentru locul II; 50% din salariul de bază minim brut pe țară pentru locul III.

Pentru mențiune, elevii primesc 25% din salariul de bază minim brut pe țară. Pe de altă parte, bursa de excelență olimpică II/ națională valorează 700 lei/ lună. În anul școlar 2022-2023, valorile burselor sunt:

  • 500 de lei pentru bursa de performanță;
  • 200 de lei pentru bursa de merit și pentru cea de ajutor social;
  • 150 de lei pentru bursa de studiu.

Citește și despre: Primăria Sectorului 3 investește 133 milioane lei pentru mâncarea elevilor. Elevii din 23 de școli vor beneficia de o masă de maximum 15 lei pe zi