- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste bună pentru elevi! Se dau vouchere de 250 lei de la stat. Când le vor primi și ce pot face cu banii

08 Jul, 08:54 • Lupu Alexandra
Începând din 2024, elevii vor primi vouchere de stat în valoare de 250 de lei. Iată la ce pot fi folosiți banii.
Veste bună pentru elevi! Se dau vouchere de 250 lei de la stat. Când le vor primi și ce pot face cu banii

Prin intermediul unui nou program național, care face parte din noile legi ale educației, elevii vor primi vouchere culturale în valoare de 250 de lei începând cu anul 2024, informează antena3.ro. Cu banii primiți, elevii vor putea intra la muzee, vor participa la concerte sau își vor achiziționa cărți.

Vouchere de 250 lei pentru elevi

Actuala lege care reglementează învățământul va fi înlocuită cu două legi promulgate recent de Klaus Iohannis, începând cu luna septembrie: una pentru învățământul preuniversitar, iar alta pentru cel universitar. Prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se va înființa programul național „Vouchere culturale pentru elevi”. El are drept obiectiv promovarea culturii naționale și universale în rândul comunității școlare.

Citește și: Vești bune pentru românii care beneficiază de vouchere sociale: intră banii din a patra tranșă

Cardurile reutilizabile în valoare de 250 lei vor putea fi folosite de elevi „pentru servicii și evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărți sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, după cum apare în lege. În următoarea perioadă, Guvernul va stabili regulile desfășurării programului. Voucherele culturale se vor implementa progresiv pentru elevi, începând cu anul școlar 2024 – 2025, astfel:

  • În anul şcolar 2024-2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
  • În anul şcolar 2025-2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a;
  • În anul şcolar 2026-2027, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a şi a XII-a.
Vouchere culturale
Vouchere culturale

Până la finalul anului școlar 2026 – 2027, Ministerul Educației va decide asupra continuării și dezvoltării programului, începând cu anul școlar 2028 – 2029, în baza unei analize privind impactul programului național. Luni, 3 iulie, Klaus Iohannis a promulgat cele două legi ale Educației. Președintele a declarat că proiectul „România Educată” devine, astfel, un angajament îndeplinit.

„Mă bucur să marcăm astăzi, împreună, un moment cu un impact major pentru dezvoltarea societății noastre în viitor. „România Educată”, proiectul meu de suflet și o prioritate a mandatelor mele, devine acum realitate prin intrarea în vigoare a noilor legi ale educației, care reglementează învățământul preuniversitar și pe cel superior. Mai mult, am reușit ca, în pofida crizelor extrem de complicate din ultimii ani, să continuăm promovarea Proiectului și să obținem, în final, susținerea politică necesară adoptării noii legislații”, declară Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a enumerat și prevederile noilor legi, desprinse din programul „România Educată”.

„În primul rând, își propun să rezolve carențele actualului sistem de învățământ, încurajând creșterea calității actului educațional, acordarea de sprijin și respect cadrelor didactice, sunt promovate investiții, cu prioritizarea zonelor defavorizate, se pune accent pe siguranța elevilor. Legea învățământului preuniversitar include o serie de programe dedicate combaterii violenței școlare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului școlar și promovării sportului”, transmite președintele.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Cine sunt românii care nu mai primesc vouchere de vacanță în 2023. Ce să NU faci pentru a nu pierde beneficiul

Urmărește Daily Business pe Google News