- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când vor fi depozitele cu gaze ale României pline la 100%. Ministrul Energiei a făcut anunțul!

10 Jun, 19:16 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că, în prezent, depozitele de înmagazinare a gazelor naturale din România sunt pline în proporție de peste 60%. Oficialul a subliniat că în luna septembrie acestea ar putea să ajungă la 100%.
Când vor fi depozitele cu gaze ale României pline la 100%. Ministrul Energiei a făcut anunțul!

Când vor fi depozitele cu gaze ale României pline la 100%. Mai mult, ministrul Energiei a afirmat că românii trebuie să se obișnuiască cu ideea că țara noastră va deveni un exportator net de gaze până la sfârșitul anului 2026.

Citește și Ministrul Energiei, Virgil Popescu: România vrea să ajungă la 10 GW de energie regenerabilă până în 2027

Când vor fi depozitele cu gaze ale României pline la 100%

„Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România. Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi. Estimez că în septembrie stăm la 100%”, a declarat Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

De asemenea, Virgil Popescu a ținut să precizeze faptul că în cazul în care consumul de gaze va crește în România, țara noastră va importa din Azerbaidjan, pentru a putea să facă față necesităților.

„Dacă creşte consumul. Din Azerbaidjan, mai avem un contract de un miliard metri cubi pentru iarna asta, de plasă de siguranţă. De cât avem nevoie din el”, a precizat Virgil Popescu.

În ceea ce priveşte decizia de investiţie în Neptun Deep, ministrul Energiei s-a declarat foarte optimist și a reamintit că aceasta va fi luată în cursul lunii iunie.

„Am spus că-s foarte optimist că decizia de investiţie va fi anunţată..Această decizie va fi comunicată bursei, bănuiesc, prima dată, de către ambele companii, pentru că nu numai Petrom trebuie să ia, trebuie să ia şi Romgaz. Eu am fost dimineaţă la Romgaz, am discutat cu conducerea Romgaz. Ei sunt pregătit şi astăzi să ia această decizie”, a mai spus oficialul la Mediaş, unde a participat la lansarea oficială a testelor privind funcţionarea aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid.

Proiectul OMV Petrom, amenințat de mâna Rusiei

Proiectul de miliarde de euro înființat de OMV și Petrom „Neptun Deep” din Marea Neagră, este tras în jos de Rusia, din cauza unei noi măsuri fiscale.

OMV și Petrom intenționează să pună în aplicare proiectul de amploare „Neptun Deep” din Marea Neagră, în vară, însă suspectează influența Rusiei, faptul că o nouă măsură fiscală va pune în pericol proiectul, a notat Kurier.

De abia în momentul în care totul era roz în România, blocajele fiscale pentru producția offshore au fost relaxate anul precedent, OMV urma să lanseze noul proiect în vara anului curent, însă Rusia le stă în cale.

Dezvoltarea uriașelor rezerve de gaze aflate în jur de 170 de kilometri în largul coastei României are prioritate, a subliniat CEO Alfred Stern. În timpul unei vizite la Stern în noiembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a cerut ca o decizie să fie luată înainte de sfârșitul anului și miliardele eliberate.

Investiția pe care o va avea proiectul este de patru miliarde de euro și reprezintă un pas important spre independența Europei de gazul Rusiei, tocmai acesta este și motivul pentru care Rusia se amestecă în „Neptun Deep” și nu permite continuarea, deoarece acest proiect nu a fost implementat încă.

De asemenea, parlamentarii români au adoptat un amendament, în Camera Deputaților, prin care obligă OMV-ul să plătească taxa de solidaritate. Așadar, companiile care nu au înregistrat cifra de afaceri minimă de 75% în anul trecut, vor fi forțate să plătească contribuția de solidaritate.

Amendamentul a fost votat cu 178 de voturi „pentru”, 71 de „abțineri” și 3 voturi au fost „prezent nu votez”. Parlamentarii de la AUR și USR s-au abținut de la vot.

Citește și Va intra Complexul Energetic Oltenia în insolvență? Ministrul Energiei: „Resping categoric că un guvern din care facem parte ar putea să gândească cumva insolvenţa”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult