- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți, 8 aprilie. Benzina și motorina s-au scumpit din nou la început de săptămână

08 Apr, 09:43 • Fundeanu Madalina
Benzina și motorina au înregistrat noi scumpiri. Iată cât costă carburanții luni, 8 aprilie!
Preț carburanți, 8 aprilie. Benzina și motorina s-au scumpit din nou la început de săptămână

Prețul carburanților în România, 8 aprilie 2024. Benzina şi motorina sunt mai scumpe faţă de sfârşitul săptămânii trecute, iar preţul la variantele premium depășește 8 lei, conform Antena 3 CNN.

Prețuri carburanți luni, 8 aprilie

Cea mai ieftină benzină standard costă luni 7,20 lei litrul, faţă de 7,12 lei litrul cât era spre sfârşitul săptămânii trecute, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, pe str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,21 şi 7,36 lei, de asemenea, în creştere.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,71 lei la 8,01 lei, tot în creştere.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, este de 7,43 lei litrul, faţă de 7,35 lei litrul, atât cât zilele trecute, și se găsește la o stație Socar din București, Str. Vasile Lascăr, nr. 141A.

Preţul maxim ajunge la 7,56 lei litrul, mai scump faţă de sfârşitul săptămânii trecute.

Prețul pentru motorină premium este între 7,81 lei litrul şi 8,07 lei, în creştere faţă de zilele precedente.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Ai mai putea citi și: APIA, mesaj pentru fermierii care așteaptă banii de la stat. Până când trebuie să depună cererea unică de plată pentru 2024

carburanți
carburanți

De ce cresc sau scad prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și: Magazinul românesc care bate Lidl, Kaufland sau Carrefour la prețuri! A devenit viral în mediul online!