- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care e cea mai importantă abilitate la locul de muncă, care îți asigură succesul. Destul de puțini oameni o au

17 Mar, 23:26 • Claudia Simion
Un profesor de la Harvard, prof. dr. Heidi K., a descoperit o perspectivă importantă și trecută deseori cu vederea de angajați, dar și de mulți lideri din mediul de afaceri.
Care e cea mai importantă abilitate la locul de muncă, care îți asigură succesul. Destul de puțini oameni o au

Potrivit specialistului, oamenii nu mai sunt atât de interesați de lucrul în echipă și de ideea de colaborare. Analiza făcută recent de el arată că angajații care au realizat cum să lucreze în echipă au un avantaj competitiv uriaș în cariera lor, comparativ cu ceilalți.

„Când tinerii îmi cer sfaturi în carieră, eu le spun mereu: `Nu vă concentrați doar pe propriile realizări. Încercați să fiți atenți la lucrul în echipă, la colaborare`”, a spus prof. Heidi K. Gardner, profesor la Centrul pentru Profesii juridice de la Harvard Law School.

Când recrutează membri noi, o companie va alege mereu un candidat cu bune abilități de lucru în echipă. O astfel de persoană are rezultate superioare și va ajunge să fie promotată mai repede, subliniază profesorul de la Harvard. Mai mult, ei sunt observați mai ușor de către superiori și au mereu clienți mulțumiți.

Citește și Salarii 2023. Cele mai căutate joburi la târgurile de cariere. Salariile ajung şi la 1.000 de euro pe lună

Bărbații nu sunt la fel de dispuși să lucreze în echipă precum femeile, a mai descoperit prof. Heidi K. în cercetarea respectivă. Un studiu McKinsey din 2021 a constatat că femeile lideri, în comparație cu bărbații de la același nivel, aveau de aproximativ două ori mai multe șanse să petreacă timp substanțial în eforturilor de colaborare.

Iată cum îți poți îmbunătăți abilitățile de lucru în echipă la locul de muncă

  • Fii un lider incluziv

Chiar dacă ești sau nu liderul unui proiect, ia măsuri pentru a aduna diverși oameni împreună. „Mentalitatea pe care o am mereu este: `Acea persoană gândește diferit de mine. Ei știu ceva diferit, pe care eu nu știu și pot învăța multe de la ei`”, explică profesorul de la Harvard.

  • Dă dovadă de apreciere

Potrivit unui studiu efectuat de profesorul de la Harvard Business School, Boris Groysberg, angajații, în mod special bărbații, nu au reușit t să aprecieze cât de mult sprijin au primit de la colegii lor de muncă. Ei s-au crezut mai independenți decât erau în realitate. Mentalitatea de „mă pun în primul rând pe mine” este adesea un dezavantaj, cu atât mai mult când vine vorba de angajarea pe poziții de management. Claire Hughes Johnson, o fostă vicepreședintă de la Google, spune că atunci când angaja, căuta ca persoana respectivă să fie conștientă de sine și de relațiile cu cei din jur.

Citește și Toți românii trebuie să știe! Job plătit cu 3.000 de euro și ore suplimentare plătite cu 30%

  • Pune întrebări, cere ajutor

În cazul în care trebuie să te ocupi de prezentarea unui raport de vânzări în fiecare săptămână dar pe care trebuie să-l realizezi de unul singur, asta ar putea sugera că tu crezi despre opinia ta și despre munca ta că este cea mai valoroasă.

Dar dacă uneori ceri o părere sau un sfat de la o persoana din alt departament, s-ar putea să ai o prezentare mai convingătoare.Nu uita să menționezi numele celor care au contribuit, precum și expertiza lor. Acest lucru va oferi raportului tău mai multă credibilitate.