- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

“Casa Verde Fotovoltaice”, pagube de 12 milioane euro pentru beneficiari! Când va fi deblocat programul

22 Nov, 21:14 • Cornel Ghimeșan
În cele două luni de blocare a programului ”Casa Verde Fotovoltaice”, cei 87.000 de beneficiari au pierdut 12 milioane de euro pentru că nu au putut să instaleze panouri solare din timp pentru a scăpa de grija facturilor la energie electrică în această iarnă.
“Casa Verde Fotovoltaice”, pagube de 12 milioane euro pentru beneficiari! Când va fi deblocat programul

“Casa Verde Fotovoltaice”, pagube de 12 milioane euro pentru beneficiari! Potrivit Kilowat, una dintre companiile de instalare și consultanță în domeniul fotovoltaicelor, beneficiarii acestui program pierd lunar 6 milioane de euro până când vor fi instalate panourile fotovoltaice, care să-i scape de facturile la curent electric, scrie economica.net.

Citește și O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice va fi lansată. Când începe noul program și cine se poate înscrie

“Casa Verde Fotovoltaice”, pagube de 12 milioane euro pentru beneficiari!

Reprezentanții companiei spun că de-a lungul timpului au atenționat opinia publică cu privire la pierderile survenite în urma blocării programului Casa Verde, obținută de un instalator din piață prin acționarea în instanță, și au susținut public deblocarea cât mai rapidă a programului, oferind autorităților tot suportul necesar.

“Din cauza blocării acestui program și a întârzierii instalării panourilor fotovoltaice românii pierd 6 milioane de euro în fiecare lună. Iar beneficiarii vor continua să plătească această sumă lunar, atâta timp cât încă nu au instalate panouri fotovoltaice care să asigure energia necesară în gospodării. Românii își doresc să scape de această povară financiară, să nu mai aibă grija facturilor la energie electrică și, deci, să beneficieze de avantajele sistemelor fotovoltaice cât mai repede, mai ales că au fost afectați și dezamăgiți de suspendarea acestui program”, a declarat Albert Soare, fondatorul Kilowat.
Specialiștii din cadrul companiei Kilowat spun că pentru a analiza impactul financiar al blocării acestui program au luat în calcul numărul beneficiarilor (87.000) raportat la o producție medie lunară de 500 KWh a unui sistem de 5 KW și la prețul mediu al kilowatului pentru consumatori casnici (0,7 lei), ceea ce duce la o pierdere de 6,08 milioane euro lunar.

“Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, în timp ce era în desfăşurare, are un efect negativ asupra business-urilor din domeniu și întregii piețe, dar în mod special asupra beneficiarilor finali, românii fiind “total dezamăgiți” de blocarea programului și “neîncrezători” în reluarea acestuia.  Românii sperau să instaleze panouri fotovoltaice în această iarnă și să scape astfel de grija facturilor la energie electrică, însă, în schimb, s-a instalat o temere foarte mare privind o eventuală reluare a procedurii de înscriere a instalatorilor în programul Casa Verde, aspect ce ar amâna și mai mult întreg procesul”, a transmis compania Kilowat.

Pentru a debloca acest program Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a deschis azi o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participe în cadrul ”Casa Verde Fotovoltaice” și care îndeplinesc condițiile din ghidul de finanțare.

“Am ajuns la o înțelegere între părți, în sensul în care, miercuri în această săptămână , la ora 10 dimineața, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potențialii instalatori. În această sesiune nouă pot să se înscrie și instalatori care nu s-au înscris prima dată, la fel cum se pot înscrie și instalatori care au fost respinși, așa cum este cazul acestei societăți comerciale. Am primit promisiunea societății că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune, în măsura în care va aplica și în măsura în care va fi validată ca instalator auorizat, aceasta va renunța la proces, va face o cerere de renunțare la judecată, moment din care putem să sperăm că așteptarea celor 90.000 de familii va fi cu mult scurtată”, a declarat ministrul Fechet în conferință de presă, au două zile.

Începând de pe data de  22 noiembrie 2023, ora 10:00 și până în data de 28 noiembrie 2023, ora 23.59, aplicația pusă la dispoziție pe pagina de internet a Administratia Fondului pentru Mediu – www.afm.ro este disponibila instalatorilor, care doresc înscrierea în Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. După aprobare, aceștia vor putea încheia contracte de participare cu AFM , vor depune garanția de participare și vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice care îi vor selecta, au transmis reprezentanții Ministerului Mediului într-o postare pe pagina de Facebook.

Reprezentanții instituției au ținut să precizeze că instalatorii deja validați în prima sesiune din 2023, nu trebuie să se reînscrie.

„Suntem pe drumul cel bun, o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participle în programul Casa Verde Fotovoltaice  a demarat astăzi. Este un program cu o importanță deosebită atât din punct de vedere al politicilor de protecție a mediului precum și din perspectiva interesului major manifestat de cetățeni. Sper ca această nouă sesiune să ducă la deblocarea programului, iar cele 90 000 de familii să poată să-și instaleze sistemele de panouri fotovoltaice” a declarat ministrul Mircea Fechet.

Citește și Casa Verde Fotovoltaice 2023. Schimbări de ultim moment. Mircea Fechet: „Ca ultimă soluție extremă, la care vreau să nu ajungem niciodată”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult